Det står en-og-førti øl
 

Herslevs Bryghus Gorm's Bryg

Dette var et øl jeg åpnet med stor forventning. Det var brygget av Herslev Bryghus til en vikingefestival, og således skulle det vel utfra både bakgrunn og navn bety at det er et øl som skulle være en gjenskapning av en gammel øltype. Vi har en forbausende analog variant her i Norge, med Ølve på Egge Bryggeri, som brygget sitt Ølveøl slik at første kommersielle batch ble solgt under vikingfestivalen på Egge for ett (eller er det allerede blitt to?) år siden. (Men de to ølene er overhodet ikke like!)

Etikett og logo til dette ølet Etiketten til Herslev Brygghus Gorm's Bryg
Internett

Dette ølet kommer i en 500ml flaske av samme type som Nøgne Ø bruker, og det holder 5,2%. Ølet er klart med en svak disighet, og det er ettergjæring på flaske for dette ølet. Jeg synes kanskje ølet var litt flatt. Etiketten avslører at det inneholder både rug og honning, i tillegg til de fire 'vanlige' ingrediensene. Dessverre lister de ikke hvor mye de har av hver ingrediens, og det er irriterende. Hurra for Free Beer - som gjør det - men det er et sidespor i denne sammenhengen.

Min første innskytelse var at dette var et meget sterkt øl, for jeg syntes å kjenne alkoholsmak. Dersom jeg skulle tippet, ville jeg plassert på det minst 8-9%, og kanskje i nærheten av en pislete bokk eller barley wine, men det var altså feil. Likevel, det smakte og luktet alkohol og hadde en vinaktighet. Kanskje det var rug og honning som lurte meg? Det er også litt søtlig på den måten som belgiske sterkøl ofte er det. Selv om jeg ikke er drevet på rugøl, så må jeg innrømme at det var en viss rugbrød-karakter i dette ølet.

Fargen er ravfarget og bryter mot det brune, men jeg tror jeg drakk det i en for mørk setting, så kanskje det var noen orange toner som jeg gikk glipp av. Skummet er lyst og akseptabelt, men ikke imponerende. Det var egentlig et rått og brutalt øl, med mange smaker som traff deg rett i ansiktet. Og sånn sett var det mer sært og uvanlig enn det var komplekst og spennende. Det hadde noe krydderaktig i seg. Det var lite fylde i det, og det hadde en intens blomsterduft - kanskje det var honningen, for det var ikke en typisk humlearoma.

Jeg vil ikke si at dette er noe stort øl, men det var et interessant øl. Kommer jeg til å kjøpe en flaske til om jeg får muligheten? Tja, jo, men det er mye annet som kommer før på lista.