Det står en-og-førti øl
 

Norske ølfestivaler i 2022

Det har gått nesten to år med mer eller mindre nedstengning. Februar ser ut til å bli måneden det åpnes opp og alt blir normalt igjen (bank i bordet!) Tror du det er noen ølfestivaler eller lignende arrangementer som ligger i startgropa og ønsker å ta igjen det forsømte fra to magre år? Det er faktisk en god del. Her er lista over ølfestivaler i Norge i år, så langt jeg har funnet dem.

Det store spørsmålet er om det er tilstrekkelig mange bryggerier til å stille opp på alle disse festivalene. Jeg er ikke så redd for at publikum ikke dukker opp, for jeg tipper at de er klare som strutseegg for ølfestivaler nå etter korona. Men det blir stusselig dersom bryggeriene ikke rekker over å delta på alle festivalene. Men øl blir det sikkert nok av. Også for oss øldrikkere har vi luksusproblemet med måtte prioritere hvilke festivaler vi skal besøke, for det blir mange kollisjoner her.

smake og diskutere håndverksbryggerens øl Det herligste med ølfestivaler er å kunne diskutere ølet du drikker med bryggeren, som nettopp har tappet det for deg
infomatique fra Irish Craft Beer Festival 2015 via Wikimedia Commons, CC BY-SA 2.0

Kanskje 2022 blir en renessanse for håndverksøl i Norge etter at i hvertfall salget nådde en peak craft beer på slutten av 2017? Det er mange motivasjoner for å delta på en ølfestival, men én viktig motivasjon for bryggeriene er å nå ut til forbrukerne i direkte personkontakt. Dersom det mange festivaler, åpner det seg også mulighetsrom for de minste bryggeriene til å bli bedre kjent med sine kunder og omvendt.

Jeg har forsøkt å være inkluderende i lista under, men noen arrangementer som kaller seg ølfestival har jeg valgt å kutte ut. Dersom det er et utested som arrangerer, med stort sett det vanlige utvalget, uten noen besøk av bryggerier, da er det vel egentlig bare et arrangement, og ikke en ølfestival i håndverksbryggeritradisjon. Dernest er det endel festivaler der det er mye øl, men kanskje ikke så mye fokus på ølet, og fokus tipper over i ompha og bayersk bekledning.

De to andre fyldige oversiktene over ølfestivaler i Norge er på Jan Egils ølblogg og på Ølportalen. De har begge sikkert utfyllende informasjon i forhold til meg. Men husk alltid at den mest oppdaterte informasjonen vanligvis finnes på sidene til ølfestivalene selv, så det lurste er vanligvis å følge linkene som jeg og de andre ølbloggene peker og dobbeltsjekket selv.

Jeg har dessuten valgt å ta med mjøderier, siderier og fruktvinerier når de stiller på en festival som primært er frontet som ølfestival.

Jeg skal forsøke å oppdatere denne lista med ny informasjon etterhvert som jeg kommer over den, inkludert info om deltakende bryggerier. Merk: Den gis med alle forbehold om mulige feil, mangler, misforståelser eller endringer. Lineups må oppfattes som foreløpige og gjenstand for endringer.

smake på øl inne i bryggeriet Hvorhen er det vel mer naturlig å smake øl enn inne på et bryggeri, blant gjæringstankene?
Bernt Rostad fra Haandfest 2012, via flickr, CC BY 2.0

De som har bekreftet, enten på nett eller via kontakt er:

 • Solsiå Ølfestival, 11-12. mars 2022, Melkebaren m.fl Sandnes. Arr: Melkebaren og tre andre utesteder. Lineup: Krecher, Kinn, Ægir, Monkey Brew, Brix, Rygr, Haandbryggeriet, Lervig, Centralbybryggeri og 7 fjell.
 • Bryggarmeisterskap i Ørsta, 12. mars, (UTSOLGT) Ørsta Kulturhus, Arr: Ørsta og Volda Bryggarlaug. Fokus på hjemmebrygg og kåring av publikumsfavoritt. Estimerer ca 25 hjemmebryggerier og ca 50 ulike øl.
 • Vinterblot, 12. mars, Laksevåg Kajakklubb. Arr: Norbrygg Hordaland. Fokus på hjemmebrygg og kåring av publikumsfavoritt.
 • Tromsø Øl- & Vinfestival 2022, 30. april, Radison Blu Hotell. Arr: Godt Drikke (Vidar Pedersen). Varer kun fire timer, dvs 13:00-17:00. Satser på 34 utstillere, program avklares før påske.
 • Bergen Whisky & Beer Festival 2022, 6-7. mai, Kulturhuset USF. Arr: The House of Taste. Lineup: Mjøderiet, Rygr, 7 Fjell, Kretcher, Haandbr, En Liten Øl, Austmann, Hogna, Skifjorden og Lervig, samt tre distributører. Merk imidlertid en noe tvetydig beskjed på Facebook som kan tyde på at også denne datoen i mai blir utsatt.
 • Oslo Craft Beer Festival, 6-7. mai, DOGA i Oslo, Arr: Importøren Craft. (Er ikke det samme som Håndverksølfestivalen i Oslo.) Lineup: Stone, Brewdog, Speciation, Northern Monk, Gueuzerie Tilquin, Alpha Delta, This is How, Wild Beer, KCBC, Gipsy Hill, Amundsen, Equilibrium, Verdant, Full Circle, Vault City og Ægir. Ytterligere 3-4 bryggerier vil komme til.
 • Humle & Bier, Craft Beer Festival, Tromsø. Dato er ennå ikke fullstendig avklart, men det blir i mai, trolig mot slutten av måneden.
 • Hamar Ølfestival, 3-4. juni, Stortorget. Arr: Hamar Culturelle Ølvenner, Stortorget, Hamar
 • Oslo Mikrobryggfest, 3-4. juni, Arr: Grünerløkka Brh. Annonsert denne uka. Målet er 10 Oslo-bryggerier
 • The 2022 Invitational Beer Fest, 3-4. juni, Ganddal Bydelshus, Sandnes. Arr: Importøren DBG. Sikter seg inn mot ulike europeiske håndverksbryggerier. Lineup: Cloudwater, Funky Fluid, Salikatt, Brewheart, Track Brewing, North Brewing, Deya, Lervig og Polly's.
 • Gulating Ølfestival 2022, 3-4. juni, Gulating Pub, Lillestrøm. Arr: Gulating Pub. Lineup: Rygr, Haandbr, Sleeping Village, Cervisiam, Brewski og Duckpond.
 • Bådin Ølfestival 2022, 10-11 juni, Bådin Bryggeri - Bodø. Arr: Bådin. Lineup: Salikatt i tillegg til Bådin selv.
 • Askim Ølfestival, 10-11. juni 2022. Askim Folkepark. Lineup: Åkre gård, Slakteren, Bringebærlandet, Mikromeyer, Vår Frelser, Bygland, Mjøderiet, Askheimer og Ølkymisten.
uvanlig tappetårn er vanlig på ølfestivaler Mye av personligheten ligger i litt uvanlig bruk av materialer.
Bernt Rostad fra Haandfest 2012, via flickr, CC BY 2.0
Bryggeristand på ølfestival Bryggeriene på en festival stiller med tre ting: øl, personlighet og personligheter.
Bernt Rostad fra Haandfest 2012, via flickr, CC BY 2.0

De som har indikert at det blir, men ikke når:

 • Vin og ølfestival i Sarpsborg, mer info kommer i løpet av et par uker, det gjenstår å avklare lokale og dato
 • BØ Juleølfestival, trolig november. Mer info kommer, men det blir.
 • Norsk ølfestival 2022, uvisst når, Oslo-området. Arr: Norbrygg. Hjemmebrygg servert av bryggerne selv, med publikumskåring av det beste ølet. Skulle ha vært 29. jan men ble koronautsatt til 2. april, men eieren av lokalet har gått konkurs så det er blitt ny utsetting.

De som ser ut som det skal bli, uten at alle ting er endelig avklart:

 • Øl i Sandefjord, ikke alle ting er på plass, men tidspunktet blir i så fall 8-9. eller 15-16. juli.
 • Kongsberg Ølfestival, 10-11. juni, Opsahlgården, Christians kjeller.
 • Grünerløkka Ølfestival, august, Arr: Grünerløkka Brh. Fokus på norske bryggerier.

De som fremdeles i varierende grad er i tankeboksen:

 • Stod Ølfestival, fremdeles usikker men vil avklare i løpet av våren, har pleid å være sent i september.
 • Stranda Porter og Stout Festival, Stranda. Ser an covid-situasjonen litt til, i fall det blir er det på høsten.
 • Oslo Håndverksølfestival, som i hvert fall ikke kommer på samme sted og neppe under samme navn som tidligere, men som kanskje kommer i løpet av året. Merk at Oslo Craft Beer Festival er noe annet, tross navnelikheten. Blir tidligst i juni, muligens senere.
 • Karmøy Ølfestival, ser det an for 2022, men ikke konkrete planer ennå.
 • Lokalbryggfestivalen var digital i fjor, og spørsmålet er om den videreføres som dét i år eller om den blir fysisk ... jeg har ingen tro på at den ikke blir avholdt, for å si det sånn.

De som ikke kommer til å avholdes i år:

 • Fredrikstad Ølfestival, Båthuset Scene — blir ikke i år, men trolig månedskiftet mai/juni neste år
 • Sur & Bitter; blir først i 2023 for å sikre god gjennomføring
 • Hønefoss ølfestival, med De Tørste Kameler blir ikke gjennomført i år.

Ølfestivaler kommer i et begrenset antall varianter, det er de som drives av entusiaster, de som er vedheng til matfestivaler, de som drives av importører, av bryggerier, de som drives av idrettsforeninger, korps eller lignende, og så er det de som drives av et utested. Så er det hjemmebryggfestivalene og så er det oktoberfestene.

Oppdatering
Oppdatering uke#5 - lagt inn av Anders Christensen - 02/19/2022 23:54:08
En rekke bryggerier er siste uka bekreftet som deltakere på festialer, totalt er det nå 31 norske, 15 britiske, 4 amerikanske, 3 svenske og ett fra hvert av Polen, Tyskland og Belgia. Festivalene som har bekreftet siden sist er Solsia, Oslo Craft Beer, Bergen Whisky & Øl, Molde, Invitational Beer Fest og Askim. I tillegg har Oslo Mikrobryggfest bekreftet dato, og det er gitt melding om at fra Belgia stiller Tilquin Gueuzerie med selveste Pierre Tilquin.