Det står en-og-førti øl
 

CB blir lagt ned til neste år

Christiansands Bryggeri – CB blant venner – blir lagt ned i løpet av neste år, om vi skal tro en melding på Nettavisen. Dermed forsinner enda ett av de tradisjonsrike gamle regionale bryggeriene i Norge – og spekulasjonene starter om hva Hansa Borg under dansk eierskap vil utvikle seg til.

CB-pilsner Den gode gamle CB-pilsen fra Christiansands Bryggeri
Mahlum, via Wikimedia Commons, public domain

Ikke før kom nyheten om at Hansa Borg Bryggerier ble solgt til Danmark (gitt at det blir godkjent av myndighetene), så begynner vi å se konsekvensene av dette. Nettopp kom nyheten av at Christiansands Bryggeri legges ned. (Se også artikkel i Fædrelandsvennen, som er bak betalingsmur.) CB er et gammelt familiebryggeri som på siste halvdel av 1900-tallet levde en broket tilværelse med flere ulike eierskap, blant annet var de en stund eid av svenske Spendrup, og så var de ansatteid en stund, før de ble kjøpt opp av Hansa Borg.

Tanken bak Hansa Borg var blant annet å holde liv i lokale bryggerier og først og fremst bryggeriet i Sarpsborg, eller i hvert fall ikke bare legge dem ned for å tjene litt flere penger. Men etter at Borg Invest og Egenæss-familien nå er i ferd med å selge seg ut, må vi forvente at danske Royal Unibrew ikke kommer til å ha samme emosjonelle forhold til regionale, norske bryggerier. Danmark er allerede fullt av nedlagte regionale danske bryggerier som Royal Unibrew har lagt ned.

Om jeg skal tippe, så ligger også Borg Bryggeri i Sarpsborg tynt an, men det er jo mulig det finnes klausuler i avtalen mellom Borg Invest og Royal Unibrew som freder dette bryggeriet i en periode.

Dette betyr også en vesentlig endring for Nøgne Ø, som har brygget mye av ølet under sitt varemerke på CB, i praksis er vel alt NØ-øl på boks brygget der. Formodentlig vil de være i stand til å flytte produksjonen til Sarpsborg eller Bergen, eller kanskje til Danmark?

Vil sindige kristiansandere gå fra konseptene over denne nyheten? Jeg hadde alltid trodd at Arendalspilsen hadde forsvunnet før CB-pilsen. Forsåvidt har den jo det, siden Arendalspilsen er blitt et Ringnes-produkt, mens Arendals Bryggeri bruker 1839 som sitt varemerke. Men at det ikke skulle brygges noe på det gamle CB-bryggeriet i Kristiansand var et sjokk.