Det står en-og-førti øl
 

Bloggen fyller 17 år i dag

Hjelp! Tiden går, og det er lenge siden jeg sist skrev noe her. Men idag – 26. juli – er bursdagen til bloggen. Den er blitt 17 år, og det er egentlig en betydelig og respektabel alder. Tradisjonen tro fordrer denne anledningen et meta-innlegg med noen noen ord om bloggen snarere enn om øl og bryggerier – for denne ene dagen i året.

Det første innlegget der jeg blogget om øl var 26. juli 2005. Det begynner å bli en stund siden. På den tiden hadde blogg-konseptet knapt tatt av. Mens i dag er visst blogger blitt veldig passé og gammeldags. I de få sammenhengene jeg presenterer jeg som ølblogger, venter jeg nesten å bli møtt med et «Ok, boomer». Så fort kan ting gå. Jeg har i mellomtiden vurdert podcasts og vlog og andre formater, men jeg tror egentlig jeg holder med til et tekstlig format.

Triviaspørsmål: hvem husker forresten at «blog» er en forkortelse for «web-log»?

Men det er noe med at informasjon på tekstlig format kan finnes via søkemotorer. Skjønt, det er sannelig ikke like enkelt å finne noe via søkemotorer lenger, for søkemotortilpassing er blitt et fullskala våpenkappløp. ( In7uQ2zN1m14462y66w0 767KX2U25j12d67i69g0 )

Tappekraner – dryppende Selv om det ikke fosser ut materiale på bloggen for tiden, men det kommer noen drypp nå og da

Det siste året har jeg flyttet bloggen ut i den store skyen, fra en webtjener på en maskin som stod i kjelleren hjemme. Samtidig har den fått oppdatert design, og forhåpentlig har jeg sikret at den er i tråd med GDPR. Det er ikke mulig med anonyme kommentarer lengre, skjønt de er på en måte halvanonyme. Det må kobles mot en konto på sosiale medier (eller en epost-adresse) - men la meg ikke gå i detaljene om det, du finner mer info her.

Jobb og familie må få ta prioritet over det som tross alt er en hobby, så derfor er det blitt mindre med blogging i år – liksom i fjor. Dessuten hadde jeg en runde med en kreftoperasjon tidligere i år. Selv om det ser ut til å ha gått veldig bra, så har det stjålet endel tid og oppmerksomhet, for å si det sånn. I tillegg har jeg nettopp hatt en runde med Korona, men det er forhåpentligvis også snart over.

Jeg har liggende flere halv- og nesten-hel-ferdige innlegg. Det blir mindre fokus på nyheter og mer fokus på ølhistorie. Jeg vet at det er mange som liker ferske øl-nyheter – ikke minst ser jeg det på lesertallene – men det er en tung materie å skrive om, for man må ha tid til å hoppe på en sak og skrive om den der og da, for det blir raskt gammelt nytt. Det er interessant å holde seg oppdatert om hva som skjer, men det føles stressende å ha presset på seg til å kaste seg rundt og skrive om en eller annen sak som plutselig dukket opp.

Da er det enklere med de sakene som ikke stikker av om de ligger en måned eller et år, de som er aktuelle og interessante uavhengig av tiden. Dessuten er det saker som kan leses både ett og flere år etter de ble publisert. Av ting jeg har lyst til å skrive mer om er:

  1. Transkriberte historiske tekster om øl og ølbrygging og trekke dem frem med kommentarer og sette dem inn i en kontekst.
  2. Dybdepresentasjoner av bryggerier, og da ikke primært ølene deres i seg selv, men for å komme under huden på hvordan de tenker og hva som får dem til å brygge slik de gjør, gjerne kombinert med en reisebeskrivelse.
  3. Hvordan smake øl, og hvordan trene seg opp til å bli en bedre ølsmaker.
  4. Ølstiler, hvordan de smaker og historien bak dem og hva som bryggeteknisk gjør dem særegne.
  5. Øl-quiz-er av den litt mer utfordrende typen – jeg satte opp en quiz-motor, men har ikke testet den skikkelig.
  6. Analyser av og synspunkter på ølbransjen og retningen som den utvikler seg i, stort sett med min egen personlig vinkling.
  7. Mer om bryggeteknikk og bryggeutstyr, og kanskje litt rundt replisering av kjente øl.

Forøvrig driver jeg fremdeles og skriver på en bok, og det kommer sikkert noen tematiske drypp fra det arbeidet inn på bloggen fra tid til annen.

Jeg har alltid hatt innstillingen om at jeg bør blogge om det som jeg synes er interessant og som også gir meg noe å dykke ned i. Tilvarende ønsker jeg å holde meg unna det som er populært å lese om, dersom jeg ikke føler noen glede ved å skrive om det ... men vi får ta ett innlegg om gangen.

Uansett, til neste år er bloggen blitt 18 år og har den formodentlig lov til å drikke, kanskje det er en god anledning for en større feiring?

Skål, folkens!