Det står en-og-førti øl
 

De leker stol-leken i Ringnes

Ringnes har "konsolidert" til tre bryggerier i Norge: Ringnes' hovedproduksjon på Gjelleråsen utenfor Oslo, Arendals Bryggeri og E. C. Dahls bryggeri. Siden jeg er født arendalitt men har bodd i Trondheim de siste tyve årene, er det vanskelig for meg å velge mellom dem. ... spesielt siden de er temmelig normale norske pilsnere begge to, mens jeg liker mørkt øl.

Dog, det diskvalifiserer meg ikke fra å komme med en spådom. Det har lenge vært kjent at Ringnes har våte drømmer om å legge ned minst ett produksjonssted, og siden de har investert på Gjelleråsen de siste årene (og ikke minst fordi Oslo er verdens navle i egne øyne) så er det E. C. Dahls eller Arendals som kommer til å gå for øksa.

Jeg tror det blir E. C. Dahls. Begrunnelsen er så enkelt som at i Arendal (eller rettere sagt i Grimstad, 500 meter fra grensa til Arendal) ligger Nøgne Ø med nye, utvidede lokale. De er et etablert bryggeri, med kompetanse, kontakter, salgsledd og ikke minst stor faglig kredibilitet. Uansett hvor Ringnes legger ned, så kommer det til å bli et ramaskrik, men siden "manns minne" bare varer et par måneder, så går det over relativt raskt. Se bare på nedleggelsen av Tous bryggeri.

Det er i de par månedene med ramaskrik at et alternativt bryggeri har sin sjanse. Det er i den perioden de må være på markedet med ølet sitt, ikke bare være i avisene med planer om å bygge bryggeri og brygge verdens beste lokale øl. På arendalskanten kan Nøgne Ø gjøre dette, i Trondheim er det ingen som er posisjonert. Joda vi har Mikrobryggeriet, men de flasker ikke idag, og det vil ta tid å installere noe slikt. Dessuten er bryggeriet deres dimensjonert for en brewpub, og ikke for å forsyne en hel region. Dersom de skulle ta over, måtte de ut for å finne seg et gammelt meieri som kunne konverteres. Tid, tid, tid. I mellomtiden har de fleste vendt seg til tanken om at E. C. Dahls er en etikett for et oslo-bryggeri.

Det er ironisk, er det ikke? Dersom en lokal aktør startet og tappe, så øker sjanse for at Ringnes blir i Trondheim. Dersom jeg var lokal aktør, ville jeg ha planene liggende klare - planer som raskt kunne mobilisere en storstilt brygging, men uten å fortelle noe til Ringnes.

Så får vi se hvem som øksa faller over. Det er en annen grunn til at E. C. Dahls ligger dårligst an: på Sørlandet finnes også Hansa-kontrollerte Christiansands bryggeri, og enda så arendalitt jeg er, må jeg innrømme at arendalittene kunne finne på å drikke CB-pils, om ikke annet så som hevn over Ringnes. Når det måtte skje? Tja, si det. Kanskje når sommersalget er på hell? Eller kanskje like før sommersalget starter, slik at en konkurrent ikke får med seg sommersalget, mens lokalbefolkningen villig drikker opp de siste flaskene med lokalt produsert pils.

Men ha ingen illusjoner. Enden er at Ringnes konsoliderer alt på Gjelleråsen (eller i Kjøbenhavn?). E. C. Dahls står nok på dødslista, så det er bare å starte et lokalt bryggeri og stå klar!

Apropos, hvorfor ikke flytte fra Gjelleråsen til Arendal og/eller Trondheim? Dyr og moderende lokal infrastruktur har aldri pleid å være noe hinder når ting skal flyttes TIL Oslo?