Det står en-og-førti øl
 

Juleølet fra Trondhjem Mikrobryggeri

På fredag kom Trondhjem Mikrobryggeri Juleøl, og jeg skulle selvfølgelig ha skrevet om det mye tidligere, men sant og si trengte jeg litt tid til å komme meg etter førsteinntrykket og påfølgende viderverdigheter.

Det er et rødlig brunt og temmelig tåket brygg, med lyst brunt skum. Både smak og aroma har snev av krydder. Ølet er meget fyldig og smooth, og dertil er det nesten helt fritt for kullsyre, så det er bare to hakk før det er flatt. Det hadde et pugnent preg, som jeg dels tolket som at det var ungt og ikke hadde fått modnet seg tilstrekkelig (akkurat den teorien får vi neppe sjekket, for dette ølet kommer til å få ben å gå på!). Det er søtlig og maltrikt, med karakter som pepperkakemenn og karamell. Det var noe brentsmak i det, og dersom jeg ikke bare innbilte meg det, så var det også et snev av honning. Ølet var fruktig, og kanskje det hadde tilløp til en karakter av skogsbær eller bringebær?

Det var også en klar 'belgisk' karakter over ølet, og siden eieren selv var innom, så bare måtte jeg spørre: 'Jeg vet det er indiskret, men er dette ølet brygget etter renhetsloven?' Joda, det var det, mente han, med unntak av at de måtte bruke spraymalt når ølet skulle være så sterkt (7,5%), for ellers ble meskekaret for lite. Jeg fortalte at jeg syntes jeg kjente belgisk candissukker, og så sa han at han skulle sjekke loggen, for de hadde tidvis brukt dette, men det var ikke planlagt for akkurat dette ølet. Det viste seg at de faktisk hadde brygget med candissukker som en ad hoc kriseløsning, fordi leveransen av spraymalt var blitt forsinket. Jeg har aldri blitt helt fortrolig med den smaken som dette gir, for den blir rå og emmen, synes jeg, og denne smaken hjemsøker mange av de belgiske ølene. Han fortalte videre at de planla hele tre batcher med juleøl i år, og de neste to ville være med spraymalt, så det kan bli morsomt å observere forskjellen. Det må sies at jeg ikke fant den belgiske smaken plagsom, bare tydlig - og andre vil sikkert like den.

Ølet var sterkt, og på meg som kom på tom mage direkte fra jobb, så gikk det rett i fletta. Jeg måtte stikke raskt, fordi jeg skulle på middag med jobben, og selv om vi først var innom en annen pub etterpå, så endte vi på TMB for at jeg kunne spandere en runde med juleøl på alle guruene våre (dvs studentene som bemanner veiledningentjenesten). Den gikk i flettene på flere, og etter å ha skremt de nærmeste bordene tomme og veltet endel glass på gulvet (jeg håper ikke jeg blir konfrontert med dette neste gang jeg er på TMB!) endte vi etter stengetid opp hjemme hos en av guruene. Han hadde eget tappetårn - riktignok bare med pilsner fra Dahls. Det ble 'litt' sent, og jeg begynner å bli for gammel til slike all-nightere. Men så er det ikke hver dag som er første serveringsdag av juleølet på det lokale bryggeriet, da.