Det står en-og-førti øl
 

Ny giv på ølutvalget hos TMB

Trondhjem Mikrobryggeri avstedkommer sjelden de store ord. Ikke det at det er noe galt med ølet, men det er litt kjedelig og forutsigbart. To av de bryggerne jeg respekterer mest i Norge har - uavhengig av hverandre - sagt det helt likt. «Det er ingen feil på dette ølet», etter en litt diplomatisk pause. Det er greitt, det er godt, det er bedre enn det meste, det er verd å smake på .... men ... det er også litt kjedelig. De har en pale, en IPA og en amber som tidvis nesten kan forveksles. (Mitt råd - men ingen lytter til meg - er å slå de sammen til ett øl, og så brygge to gjesteøl: la bryggeren få utfolde seg, gjerne sammen med gjestebryggere. Men hvorfor skulle de lytte til meg, de tjener formodentlig penger som gress, i alle fall er det jevnt over stinn brakke, med god spredning på type av gjester.)

Men noe er i ferd med å skje. Der hvor Cascade før satte standarden, har nye smaker invadert. Jeg tror det er Summit, det er i alle fall hva summingen i krokene har mumlet om: Summit - Cascade på sterioider. Lenge har jeg ignorert det, selv om jeg merket at noe hadde skjedd i forrige batch av IPA. Men idag, med en ny IPA var det ikke mulig å skjule det bak skylappene lengre. There's a new hops in town. Og vi snakker tørrhumling.

Barmannen insisterer på at han ikke vet, og ber meg snakke med bryggeren. «Men,» legger han til, «det ble sånn dagen etter at Kjetil fra Nøgne Ø var innom og snakket halvannen time med bryggeren.» Nå skal man være forsiktig med å se sammenhenger der de kanskje ikke er, men jeg snakket med Kjetil minutter etter at han kom fra TMB, og han det klassisk-diplomatiske «Tjaaaaa ... det er ikke noe galt på ølet.» Kanskje han har etterlatt en liten gnist?

TMB har knappest byttet øltyper og oppskrifter på ti år. Det som har vært av variasjon har skyldtes egenspredning, bryggernes uautoriserte tilsnikelser, infrekvente tabber og en viss forsiktig justering av humle. Her trumfes eksperimentalitet av Reinheitsgebot. TMB brygger i amerikansk mikrobryggeristil à la 1995. Men noe har skjedd, og det skal bli interessant å se hvor dette ender.

Memo to self og steinarh: må skaffe Summit, bare må skaffe!