Det står en-og-førti øl
 

Arendalspilsen er hjemkjøpt

Jeg har sovet i timen og ble først idag oppmerksom på meldingen om at Arendal Bryggeri er solgt fra Carlsberg og Ringnes-systemet til lokale investorer i Arendal. Rett nok beholder Ringnes tyve prosent av aksjene, men det er kanskje like greitt.

Hurra! Dette er en stor nyhet. Arendal bryggeri har vært nedleggingstruet lenge. Jeg har tidligere påstått at Ringnes ville legge ned E.C. Dahls før Arendals bryggeri, basert på at Dahls har fristende tomter og ingen konkurrenter i Midt-Norge. Derimot ligger Arendal Bryggeri i et industriområde og selv om det sitter langt inne for arendalittene, så ville de i infam trass kunne drikke CB-pilsner om de blir forbanna nok. Dessuten er Nøgne Ø en aktør som ville kunne lage produkter som kunne fylle et vakum etter Arendalspilsen. Man har nok ønsket å legge ned, men balansen mellom gevist og risiko har liksom ikke tippet i retning nedleggelse.

Derfor er det genialt av Ringnes å kvitte seg med bryggeriet på denne måten. Merkevaren består, men den er nå likevel Ringnes ikke interessert i. Det oppstår intet tomrom for Hansa/Borg å fylle. De fortsetter å få brygget ølet sitt ved bryggeriet, og gjennom sin minoritetspost kan de påvirke beslutningene så ikke bryggeriet konkurrerer for mye med Ringnes, samt at de har en fot innenfor til å distribuere sine varer via bryggeriet. De har avhendet noe som enten er et underskuddsforetakende eller kommer til å bli det når engangsavgiften forsvinner. Og de har klart det på en måte som skaper gode vibber hos den øldrikkende del av lokalbefolkningen i stedet for sinte demonstrasjonstog. Og attpåtil, om de ansatte berger skuta, så sitter Ringnes igjen med litt av overskuddet.

Timingen er signifikant. Det var første halvdel av en juni måned at Tou ble bestemt lagt ned. Det var første halvdel av en juni måned at Dahls Ølets Venner demonstrerte i Trondheim, formodentlig fordi de hadde inside informasjon om at det brant et svakt, blått lys for Dahls. Nå er ikke dette eierskiftet like dramatisk, og denne saken har vært i emning et par måneder og vel så det, men første halvdel av juni synes å være en skjebnetid for bryggerier. Årsaken er at når man kaster nyheter ut på den måten så tett opp til sommeren, så klarer ikke konkurrentene skikkelig å stokke om på sysakene før sommersalget er over. Samtidig kan man selv fase inn nye produkter etterhvert som man faser ut salget av de gamle. Den dagen de flytter fra Gjelleråsen til Baltikum, så blir det annonsert i første halvdel av juni måned.

Hva vil så skje med Arendals? La meg tippe. Først kommer det flere øltyper, i hvert fall de «gamle» norske som de andre bryggeriene har: bayer, bokk, juleøl, kanskje en export eller gulløl. Litt lengre frem i tid kommer de til å brygge andre øl også, men flaggskipet forblir Arendalspilsen. De kommer garantert til å pusse støv av det gamle slagordet om «Norges stolteste bryggeri». Det var et blatant patetisk slagord inntil for få dager siden, og jeg tror man bevisst tonet ned bruken. Dessuten er Arendals 170 år i år, og selv om jubileumsbøker og slikt sikkert må vente fem år, så kanskje det kommer et spesialøl?

Kommer man til å gjøre noe liknende med E.C. Dahls? Kanskje, men neppe. Dahls sitter på en liten indrefilet av en eiendom nede ved et byutviklingsklart havneområde. Bare tomta alene er verd en formue, og den er inntil videre okkupert av tomkasser. Dernest er det få lokale bryggerier truer med å fylle vakumet etter Dahlspilsen. Bortsett fra dette er mulighetene der, slik at Trondheimspatrioter og -investorer burde kjenne sin besøkelsestid og smi mens jernet er varmt.

Dette er nesten like stort som da Hamsun ledet hjemkjøpet av Gyldendal i 1924. Det er nesten så jeg vurderer å sjekke om det fremdeles er liv i studentforeningen Arendalspilsen Venner - en studentorganisasjon som ble opprettet ved NTH i 1969, og i hvilken jeg ble inndrukket i '85. De må da ha en feiring av dette?