Det står en-og-førti øl
 

Ølnyheter november 2011

Ymse ølnyheter med hovedfokus på Trøndelag og en tilt mot Trondheim.

 1. Hva i huleste er dette? Tidligere har jeg sendt ut et ujevnt utkommende, lokalt nyhetsbrev på epostlista ninkasi@geekhouse, men jeg tar meg den frihet å legge det ut som blogposter i stedet og legger ned den epostlista.
 2. Juleølsmakinger. Ølakademiet har hatt sin juleølsmaking, der Haandbryggeriet tok de to første plassene, dinSide falt ned på Ringnes Julebokk, mens Norøl rangerte Nøgne Ø øverst i sin juleølsmaking. Det tviles ikke på at det kommer flere og at de gjennomgående kommer til å sprike litt i ulike retninger. Det beste med juleøltester er at det finnes én for enhver smak.
 3. Mikrobryggeri på Brekstad. En observatør som har besøkt Ørlandet forteller at Trettenget gårdsbryggeri ennå ikke er å få tak på der, selv om det visstnok skulle ha vært servert i lukkede lag. Det ventes i spenning og muligheten burde være til stede for overnattingstur til Ørlandet med Det gode øls klubb.
 4. Mikrobrygging på Austråt. Samme angi^Wrapportør forteller også at de på Austråt fortalte at man hadde funnet noen eldgamle oppskrifter på vin og øl, og at de seriøst vurderte å produsere dette for kuriøst salg. Det vites ikke noe mer om hva slags oppskrifter eller hvilket århundre, og strengt tatt høres det ut til fremdeles å være på et tidlig idemyldringsstadium.
 5. To Tårn. Personene bak To Tårn (Nei, det har ingenting med Tolkien eller 911 eller kaféen ved Domen) har kastet sine øyne på lokaler som sies å være det gamle vann- og sandtårnet på Marienborg. Bygningene er ikke akkurat nyoppusset, så det vil ta en stund og mye innsats før de kan sette brygget sitt der. På litt lengre sikt kan det bli svært spennende. Foreløpig virker det som de satser på samarbeid med Lian om servering i sluttet lag.
 6. Velsignet tradisjonsbrygg. Litt mer om To tårn, de fikk sitt øl velsignet (og påsmakt) av sogneprest Knut Kittelsaa under Kokarkjærringdagen på Lian Restaurant forrige helg. I middelalderen forsøkte man å kunne bruke velsignet øl til dåp og nattverd, men ble stoppet av paven. Paven har ikke lengre sanksjonsmulighet i den saken, så ... Just saying ...
 7. Juleølet. Årets juleøl (som snart burde skifte navn til før-adventsøl) er stort sett ute i butikkene, og dermed kan smakingen starte. Også TMB har satt sitt juleøl på tapp, og det er ingen store endringer der i forhold til tidligere år. Rett nok smakte ølet nokså ferskt og temmelig søtt, men det modnes nok endel fremover mot advendt.
 8. Årets Ølhund. Denne utmerkelsen for 2011 gikk til Inge Staldvik for sin innsats med Skjenkestova på Skorovas. Det jubles for en klok avgjørelse og Inge gratuleres på det varmeste.
 9. TMB og sparkler.TMB har fjernet sparkleren på bitteren og stouten - dvs den lille gadgeten som til nå har fått disse ølene til å skumme opp og ta 10-15 minutter å tappe. Dermed er disse to ølene blitt tynne og vandige med langt mindre kompleksitet. Visstnok har dette falt mistenkelig sammen med en sikkert travel Halloween-helg. Det er derfor mulig det har noe med å balansere trøkket av kunder og tiden det tar å tappe disse to ølene, men Halloween er over nå, og det var ufint å skremme «miljøet» slik ... for det er ikke permanent, er det? Hallo? Dere monterer vel sparklerne tilbake? Øh? Neeeeeeei!!!!
 10. Ni muser. Det skal kanskje ikke alluderes altfor sterkt til konspirasjonsteorier, men det bør muligens påpekes at facebook-sidene til Café Ni Muser og Meldal Ølbryggarlaug liker hverandre og bare hverandre. Såvidt vites er det ikke helt tilfeldig.
 11. Brennevin fra Ægir? Det ryktes at Ægir ønsker å tenke på destillering, og om utgangspunktet da er øl, så blir resultatet whisky - eller akevitt i norske termer. Norsk akevitt forbindes ofte til potetsprit, men var opprinnelig laget på korn - altså øl.