Det står en-og-førti øl
 

Snipp, snapp, snute …

De fleste ølhunder i Trondheim har vel merket det utvalgsmessige tøværet på City Syd det siste året eller så. Mange har kanskje også fått med seg at dette ting er i endring der.

Det er Stijn Bruneel som alene og egenhendig har løftet denne polbutikken opp til ølmessige høyder som var utenkelige nord for Lindesnes Fyr for bare få år siden. Dette er hva som kalles «above and beyond the call of duty», for det har ikke skjedd på grunn av, men på trass av Polets politikk, strategi, byråkrati og ikke minst regelverk.

Lørdag – i morgen – er hans siste dag på jobben på Polet, og det er god mulighet for å stikke innom og si takk for godt utført jobb, og for å ha gjort det som formelt ikke var mulig.

Har har strukket regelverket litt. I utgangspunktet bestilte han øl som privat-Stijn av pol-Stijn som effektuerte bestillingen, hvorpå privat-Stijn ombestemte seg og avbestilte når varene tilfeldigvis var i transit. Dette gjorde at pol-Stijn måtte det vanskelige valget om hva man skulle gjøre med varene. Og gang på gang var løsningen for pol-Stijn bli å sette ølet i salgshyllene – til glede for oss alle. Med andre ord, relativt «kreativt».

Stijns innsats for godt ølutvalg har økt omsetningen ved City Syd så det er blitt lagt merke til nasjonalt i polsystemet og gjør at Trondheim kanskje kan «snike» litt i køen om å få et neste ølutvalgspol. Det er i hvert fall lov å håpe.

Omsetningen på «ølhylla» på City Syd gikk fra 9100 liter i 2010 til 18600 liter i 2012. Nasjonalt var tallene 998.000 liter i 2010 og 1.432.000 liter i 2012. Ølhylla på City syd stod for 0,91%, 1,06% og 1.30% av det totale polsalget av øl i årene 2010-12. Tall for de første månedene i 2013 har vi ikke, men trenden har vel fortsatt å aksellerere, slik at kanskje én av femti flasker med poløl idag går via denne hyllereolen. Delt på antall hyllemeter, burde den være noe av det mest aktive i polsystemet.

Det er ikke så mange hyllemeter med øl på dette polet – faktisk bare en halv reol-øy pluss litt til. Men flaskene står akkurat så tett som prislappene på hylla tillater og det gir rundt 150 ulike øltyper. I skrivende stund er de i ferd med å bygge om reolen til å ta fem hyller i stedet for de standard fire hyllenivåene som passer til vinflasker.

Vi ser også ringvirkninger av dette utvalget ved at andre av polene i området ble pushet til å ta inn et bredere utvalg - dels for å dekke opp for kundeflukten til City Syd, dels fordi kundene har etterspurt varene, men også fordi Stijn har splittet opp større partier og spredd dem rundt på byens pol.

Man skal ikke være veldig dystopisk realist for å innse at dette ikke kunne gå i lengden. Kreativt målfokus er sjelden en ettertraktet egenskap i et stivbent byråkrati. Systemet ble påtalt internt, men fortsatte likevel i modifiserte, men vel så «kreative» former. Poenget er jo at Trondheim ikke skal ha dette utvalget av øl, og da man man ikke bare skaffe det og sette de i butikkhyllene. Vi skal helst dra til Bergen eller Oslo for å få disse ølene … eller til Östersund. At det faktisk har fått lov til å fortsette såpass lenge er vel et utslag av at mange internt i polsystemet ser at regelverket gir rare og uønskede utslag og kanskje har gitt litt ekstra spillerom.

Stijn sitter med enorm kunnskap både om øl – og naturlig nok spesielt belgisk øl – og han har vist en eksemplarisk evne til å legge forholdene til rette for kundene, til maksimalt å utnytte små ressurser, til å forvalte, selektere og rotere utvalget, til å rydde og etterfylle i hyllene, og til ekstrem kreativitet for å skaffe de mest interessante ølnyhetene til Trondheim. Det er alltid koselig å slå av en prat om øl med Stijn. Han vil bli savnet på City Syd, og vi håper at det er andre der som kan ta opp stafettpinnen.

Han er nå «kapret» av distributøren Beer Entusiast. Selv om det er hyggelig at vi fortsatt vil dra nytte av ham, så er det litt synd at han fremover bare har fokus på et subsett av ølmerkene. Takk for utmerket utvalg, Stijn!