Det står en-og-førti øl
 

Det Norske Måltid har valgt

I konkurransen «Det Norske Måltid» er årets øl blitt annonsert: Mack Banana Milkshake IPA. Kåringen skjedde i oktober, men annonseringen var først tidligere i denne uka. Hva er en Milkshake IPA, og er det bare en motebølge, eller kommer folk til å drikke denne ølstilen til maten sin om ti og tyve år?

IPA er en temmelig volatile ølstil. Vi har østkyst-IPA, vestkyst-IPA, Black IPA, New-England IPA, Sour IPA, Brut IPA, Rye IPA, Belgisk IPA, White IPA, Red IPA, Coffee IPA, Brown IPA, for ikke snakke om variasjoner over session, double, tripple og imperial osv. Ett av de nyere skuddene på stammen er Milkshake IPA. Tanken er litt sånn: start med en New England IPA, tilsett fruktpure for å gjøre den ekstra fruktig og fyldig, og ha i melkesukker får å gi den mer fylde og sødme. Er det øl? Vel, teknisk sett har man jo gjæret sukker ekstrahert fra mesking av malt, så da er det vel øl. Men jeg klarer ikke helt å fri meg fra at også Milkshake IPA bare blir en øl-mote, som knappest noen husker om 3-4 år.

Men stilen gikk nylig til topps i Det Norske Måltid, som kårer vinnere i ulike klasser basert på mat og drikke fra norske råvarer, deriblant en klasse for øl. Om vinnerølet Mack Banana Milkshake IPA sier juryen:

Vinneren er et spennende øl med fin fylde. Elementene kommer tydelig frem, både humlebruk og frukt. Et veldig godt laget øl med pen balanse. Smaken er leken og aromaen har et tydelig bananpreg.

Skryt fra juryen kan den saktens trenge, for på Ratebeer er den ikke akkurat blitt skamrost. Der ligger den på en overall score på 12 av 100 poeng, og en style score på 1, hvilket betyr at den er blant den minst likte prosenten av øl i denne stilarten. Au! Nå må jeg imidlertid ile til å påpeke at det bare er 11 anmeldelser av dette ølet der, men en rask gjennomgang av hvem som har smakt og anmeldt ølet viser at de er blant de mest erfarne norske smakerne av øl fra mikrobryggerier. Det er faktisk ikke rom for å avfeie dem som amatører, at de har misforstått stilen eller at de ikke kjenner til mikrobryggeriøl. De er bunnsolide smakere av håndverksøl. Les gjerne hva de skriver. De er godt spredd i tid og rom, så det er ikke bare en dårlig flaske heller.

Jeg har ikke smakt ølet, så jeg bør avholde meg fra å krangle på bedømmingen. Men jeg observerer at også andreplassen gikk til en milkshake IPA: nærmere bestemt Rygr Braut Shake IPA, mens tredjeplassen gikk til Kinn Havblikk Lys & Frisk Gose.

Rygr Braut Shake IPA fikk 24 poeng i sin klasse med 14 reviews, mens Havblikk fikk 30 poeng i klassen for Gose med 17 reviews. Det er bedre enn for Banana Milkshake IPA, men ikke akkurat overbevisende. Det er alltid farlig å overtolke poengsetting fra smakinger, men det er meget utfordrende å tolke dette som annet enn at kjennerne på Ratebeer vurderer disse ølene som i beste fall middelmådige.

Jeg er mest overrasket over at en stil som Milkshake IPA tar de to øverste i en slik konkurranse. Når jeg skumleser over vinnerne i andre kategorier enn øl, virker det som det gjennomgående er langt mer tradisjonelt tilberedte retter der, fremfor varianter som selv ikke insidere hadde hørt om for ganske få år siden. På den andre siden lå kanskje dette i kortene om man tar seg tid til å lese vinner-ølstilene fra de foregående årene: Drumbrew Imperial Gulrot Gose i 2020; Kinn Rekved nr.8 Tyttebær (fruktet surøl) i 2019; Berentsen Cloudberry Imperial Gose i 2018. Kanskje det i bunn og grunn er en konkurranse om å brygge øl som kan minne mest om vin, med fruktighet og syre? Folk som tenker øl og mat som en duo, tenker ofte helt annerledes enn vi som hovedsaklig tenker øl som en solist.

Og for å skryte av Det Norske Måltid, så gav de hedersprisen for 2021 til Roar Hildonen, som er kjent fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, og som de siste årene har vært involvert mat-delen av i E. C. Dahls Pub og Kjøkken, og ikke minst har han vært aktiv på matfronten under den årlige bryggerifestivalen i Trondheim. Han er absolutt verdig heder og ære.