Bestemte teknikker og prosesser knyttet til en spesifikk ølstil.
Det ser ut som det er polølet fra makrobryggeriene som kan føre
anene som juleøl lengst bakover – i hvert fall blant de kommersielle
ølene. Hvordan er dette klassiske norske juleølet? La oss se på Norbryggs
definisjon av denne øltypen, som er klassifisert som øltype 13F.
Innledningsvis nevnes det at juleølet minner om et mørkt bokkøl, og
at det ble brygget etter andre verdenskrig. Det første er jeg enig i,
det andre kan vel diskuteres, for makrobryggerienes juleøl ble...
[Les resten: JJ05 Norbrygg]
Lørdag 05. desember 2015 09:09 – 593 ord.
Sake er en drikk som falle litt utenfor alle kategorier, og som er
verdig en egen kategori for seg selv. Men om vi skulle tvinge den inn
i en annen, eksisterende, vestlig stil, hvilken ville vært mest
riktigst?
Språklig har sake blitt karakterisert både som øl og som risvin. Om
vi definerer vin som gjæret saft av frukt og bær, og øl som gjæret
sukkervann som har blitt konvertert fra stivelse i korn, så er det
klart at sake er står langt nærmere et øl og ikke en vin. Men so...
[Les resten: SakeBrygging]
Mandag 14. Mai 2012 23:24 – 685 ord.
Hvorfor smaker alkoholfritt øl så tamt? Tross alt er det ikke mye
alkohol i en helt grei britisk øl på ned mot 4,0%, og selv D. Carnegie
Porter på 3,5% er helt grei-nok. Man merker ikke akkurat alkoholen i
disse, så burde de ikke smake det samme dersom alkoholen ikke var der?
La oss se på hvilke alternativer som finnes for å lage et
alkoholfritt eller svært alkoholsvakt øl? Generelt er det fire måter:
la være å gjære, gjære et svært svakt øl, gjære på en måte som ...
[Les resten: Alkoholfritt]
Onsdag 02. mars 2011 04:00 – 758 ord.
I Katine i Uganda brygger de et øl som de kaller
ajon. Bryggeprosessen er relativt lik med mange andre lokale øl i
Afrika, selv om navnene kan variere endel.
Produksjonen starter ofte med at noen spleiser på materialene, og
deretter deler ølet. Selve drikkingen skjer med sugerør fra en felles
krukke eller kalabash: hver enkelt har sitt eget lange sugerør som de
henter ølet opp fra midt i krukka, slik at de unngår både bunnfallet
og det som flyter på toppen. Dette bildet
p...
[Les resten: Ajon]
Mandag 31. Mai 2010 23:44 – 924 ord.
Jeg har tidligere skrevet at jeg synes stjørdalsølet som brygges
til jul kan sies på være en egen øltype, fordi det er stor konsistens
mellom ølene fra de ulike bryggerne, og det er mange felles trekk
mellom dem som skiller det fra andre øl.
Hvilke karakteristika er det så som betegner et stjørdalsøl? Jeg
tror det kan være vanskelig å sette opp eksakte og presise kriterier -
for den virkelige verden lar seg sjelden ordne i like stor grad som
petimetrene blant oss ønsker. ...
[Les resten: stjordalsol]
Søndag 06. januar 2008 23:14 – 822 ord.