Det står en-og-førti øl
 

Månedens øl fra Norbrygg

Norbrygg har startet med å lage dommerskjema for eksempelølene i øltypesystemet sitt. Det er Johan Johansen som er primus motor i arbeidet, og jeg har latt meg rive med.

Det er mange spennende aspekter ved det. For det første liker jeg tanken på «synkronsmaking». Jeg har alltid fått mye ut av å smake sammen med andre. Ja, det har ofte vært den mest givende smakingen, for man kan diskutere, oppdage og identifisere smaker sammen, lære av hverandre og generelt bryne seg på et øl. Det å skulle forstå et øl er en gruppeøvelse.

Smak kan nok være personlig, men om vi skal diskutere den med andre, er det en forutsetning å ha et felles ordforråd, så vi snakker om det samme. Utrolig nok er det mange som ikke skiller mellom for eksempel surt og bittert i språket. Min datter bruker «sterkt» om alt hun synes smaker litt heftig, enten det er krydret, surt, bittert eller inneholder helkorn.

Det er litt som med farger, der jeg på typisk maskulin måte pleide å holde meg til de grunnleggende – rød, grønn, blå, gul osv – mens jeg har måttet tilegne meg noen ekstra – som turkis og beige – for ikke å skape misforståelser i familien. På samme måte er det nyttig at vi bruker rett navn og merkelapp på diacetyl og brettanomyces når vi diskuterer hva et øl smaker. Og mens vi er inne på farger, det er leit at så mange gamle og kjære fargenavn «forsvinner», sånn som oker, indigo, karmosin, khaki og asur

Men tilbake til smaking, jeg har alltid savnet å smake mer og dypere på de «ikoniske» ølene. Jeg ønsker å smale mange øl, samtidig som jeg sjelden drikker så mye av gangen at jeg blir brisen, så jeg får stort sett ikke drukket det enkelte øl ofte nok til å få et nært forhold til det. Med månedens øl kan jeg jobbe målrettet med å drikke meg gjennom ett og samme øl minst 3-4 ganger på én måned. Det er nesten ny personlig rekord i repetisjon for meg.

Ølene for desember var Pilsner Urquell og Newcastle Brown Ale. Dersom det er noen som har lyst til å sjekke dommerskjemaene, så er vi svært takknemlige for tilbakemeldinger, også der dere er uenige. Ja, spesielt der dere er uenige, for vi kjører en oppdatering av eksempelølene en stund etter at førsteutgaven er presentert. Send det i forumet eller på mail til Johan eller meg.

Forøvrig, ølene for januar er Aass Bayer og St. Peter Cream Stout. Kast deg ut i det og smak dem. Se dommerskjema og hvordan gi tilbakemeldinger her. Det er kjempegøy å smake øl sammen, selv om man kommuniserer over epost og et forum. Du trenger ikke å være ekspert for å gi tilbakemelding. Tvert om, vi vil helst vite hva flest mulig opplever når de drikker ølet, for utfra dét kan vi sette sammen en smaksbeskrivelse av ølet som kan hjelpe andre til å smake både de opplagte og de mer subtile smakskomponentene.