Det står en-og-førti øl
 

Lesestoff for november

Her kommer en kort liste over øl-litteratur på Internett som interesserte sjeler kan fordype seg i.

  • Gunnar Kagge: Det japanske ølets norske far. En artikkel i E24 som tar opp historien rundt Johan Martinius Thoresen/William Copeland som tidlig drev Kirin-bryggeriet i Japan. En kortfattet men ypperlig artikkel som faktisk samordner uryddige data og løse tråder, og en ypperlig start til å forstå alle mytene rundt Kirins «far».
  • Bjarne Vestmo: Norsk Maltøltiende, div årganger. Journalisten Bjarne Vestmo hadde et avisprosjekt på si, om Stjørdalsøl. Det har blitt en unik samling av artikler og ulike innsyn i dette ølet (og endel andre ting om øl), og den mest dyptpløyende beskrivelse av denne bryggetradisjonen. At samlingen er noen år gammel (ca 1900-tallet) er ingen ulempe, fordi det sikrer mot at den har fanget opp så mange impulser fra den hjemmebryggetrenden som synes trigget fra mikrobryggebølgen.
  • BrewingTechniques Magazine gikk inn i 1999, men mange av deres utgaver er fremdeles tilgjengelig for kjøp i et lagersalg som har pågått i flere år nå. Det er fremdeles det beste og mest vitenskaplige tidsskriftet for hjemmebryggende hobbyister. Etter hvert som utgavene blir utsolgt, legges også artiklene på nett. Temaene spenner over masse, men litt forenklet kan man si at dette tidskriftet tok opp hjemmebryggeteknikk på et seriøst plan 10 år før de fleste andre - og gjennomgående langt mer seriøst enn de som har kommet etter.
  • Ian Hornsey: The History of Beer and Brewing. Ølhistorien er dessverre full av lettsindige og anekdotefylte "historiebøker", og nettopp derfor er det så bra når noen forsøker å skrive et verk med edrulig fokus, basert på kilder fremfor å kopier rykter og synsing fra tidligere bøker. Hornseys bok er nok litt vel ambisiøs, da ølhistorien vanskelig lar seg fange i ett bind - men det er den beste generelle ølhistorien til dags dato. Såvidt jeg kan se ligger den i kapittelvis i PDF tilgjengelig for alle fra nevnte URL.
  • Ron Pattinson: Samlede bloginnlegg. Pattinson må være den fremste blogger rundt historien til britisk øl, og en av de få ølbloggere som faktisk driver noen slags forskning rundt ølhistorie. Du får hans bloginnlegg litt tilfeldig sortert og grovt kategorisert i selvpubliserte og relativt sidefattige hefter. Om du kun er ute etter informasjonen kan du lese bloggen hans, men jeg vil sterkt oppfordre til å kjøpe hans temmelig billige hefter. Dels for kategoriseringens del, men mest for å holde ham i gang så han kan gi oss enda flere skatter.
  • German Beer Institute: Styles. Jeg vet ikke hvor offisielt dette instituttet er, og jeg antar at det bare er en fyr med internettforbindelse og en website (som aldri synes å bli helt ferdig), men han har kanskje den mest komplette og seriøse beskrivelsen av tyske øltyper som finnes på nettet i engelsk språkdrakt.