Det står en-og-førti øl
 

Ølserveringen på Stortinget på 17. mai

I fjor på tiden på denne tiden kom nyheten om at Stortingets kantine ikke solgte så mye øl. Det hørtes ut som storm i et vannglass, og at ølentusiastene på tinget forsøkte å demme opp for at man kuttet ølserveringen i kantina. Men la oss grave i det, for temaet øl og 17. mai interesserer.

Saken kom først i pressen i VG 23. mai – få dager etter feiringen i 2022. Det var et anonymisert klageskrift på vareutvalget og ølserveringen i stortingskantina. Det er litt uvanlig at ingen ville vedkjenne seg klagen, for stortingsrepresentanter pleier sjelden å sky søkelyset når de klager på tingenes tilstand i andre sammenhenger, men jeg digrerer. Det var en lang rekke med ankepunkter, fra at det for ofte var skall på potetene, via at det var for lite utvalg av norsk tradisjonsmat, og til at det ikke alltid var mulig å få kjøpt øl der.

Stortingspresident Olemic Thommessen på stortingsbalkongen under 17. mai i 2017 Stortingspresident Olemic Thommessen på 17. mai 2017, nær sagt i enslig majestet
Stortingets Flickr-konto, CC BY-NC-ND 2.0

Det hørtes nesten ut som et forsøk på å tjuvstarte agurknyttsesongen, og det fikk endel omtale i pressen. Det mest interessante bidraget kom i en oppdatering fra VG på nett den 24. mai. Avisa hadde gravd frem tall fra Stortinget selv. Det viste seg at i hele 2019 – som var det siste normalåret før Corona – ble det solgt bare 169 flasker med øl i stortingskantina. Det er forøvrig også antallet stortingsrepresentanter, så i snitt ble det solgt en flaske øl pr representant pr år – og det er før vi tar hensyn til at mange andre også bruker denne kantina. Det var ikke overveldende mye, for å si det mildt. Faktisk slet kantina med at ølet gikk ut på dato før det ble solgt, siden ett års holdbarhet er vanlig for en pils.

Mer oppsiktsvekkende var at artikkelen avslører at på 17. mai 2019 ble det solgt hele 50 flasker. Det vil si at 30% av salget var på denne ene dagen, og det virket ikke som det var utypisk. Man må nesten spørre seg om hva stortingsrepresentantene gjør på Stortinget på en 17. mai. Pleier de ikke den dagen å være hjemme i sine respektive distrikter for å holde taler og gå i tog? Man skulle tro at de i hvert fall ikke hadde tid til å sitte og drikke øl i stortingskantina. Deler av svaret ligger nok i at Stortinget er en post på ruta til barnetoget, som vist på bildet, der stortingspresidenten hilser barnetoget. Så noen representanter er nok der for å representere Stortinget under feiringen, og dessuten er det sikert god utsikt over toget derfra. Men det er vel neppe mange som tilbringer dagen der?

En annen mulig del av svaret på dette ble kanskje avdekket senere samme våren – ikke av ølentusiaster, men av sikkerhetsfolk. Det hadde vært praksis at gamle stortingsrepresentanter hadde fått beholde adgangskortet sitt til Stortinget. Det var vel et hyggelig pensjonist-gode for dem. Så har de kunnet stikke innom og besøke gamle kolleger dersom de var i nærheten. Eller de kunne kanskje stikke innom om en ble tissetrengt eller trengte en varmestue på en kald vinterdag? Da var det verre at det er mange av dem, så det skapte uklarheter for sikkerhetsfolkene som så ukjente personer komme og gå med egne adgangskort. Saken har dessuten en mer prinsipielt betenkelig side: mange gamle stortingsrepresentanter har endt opp som lobbyister, og da kan man spørre seg om det egentlig er helt greit at de har livsvarig fri inngang på tinget – noe som de fleste interessegrupper ikke har.

Jeg skal ikke grave videre i akkurat dét. Men la meg allikevel kaste frem følgende mulighet: at endel tidligere representanter kort og godt stakk innom Stortinget for å ta seg en øl eller to på Grunnlovsdagen, for å feire dagen. Det høres ut som et ypperlig sted å gjøre det. Det er sikkert også et godt sted å se barnetoget fra. Dersom dette er fasiten på «rekord-ølsalget» på 17. mai, så ville det jo nesten være grunn god nok til å la dem beholde adgangskortene, i hvert fall for denne ene dagen i året.

Uansett om dette er grunnen eller ei, og uansett hvem det er gamle eller nye representanter som drar på Stortinget på 17. mai, så viser disse tallene at selv på Stortinget er det en slags kobling mellom feiring av Grunnlovendagen og øl. Det er jo tross alt omkring en 150-dobling av ølforbruket på Stortinget på denne ene dagen i forhold til snittet for andre dager i året. Det er en spissformulering som har vinklet et datagrunnlag som allerede var spinkelt. Men det ville vel ikke være første gang noe slikt skjedde.

(Ikon-bilde fra bruker TmWikimedia Commons, CC BY-SA 2.0)