Det står en-og-førti øl
 

Et hundeliv, men med øl

Ok, så dere har sikkert allerede sett det, men en nederlender har startet med et spesialøl for hunder. Det er uten alkohol. Se denne artikkelen i NRK. Ja, det måtte vel komme.

Ølet som det er snakk om heter «Kwispelbier», og ble utviklet av eieren av en lokal dyrebutikk. Han fikk det produsert (det er vel kanskje ikke rett å si at det ble brygget?) ved et lokalt bryggeri. Ordet betyr noe slikt som «logre-øl» eller «logrende øl» på nederlandsk.

Nettstedet next-brand.com forteller om bakgrunnen for hundeølet, som blant annet omfatter hunden Cody i Zelhem som i praksis var avhengig av øl. Cody gav dem idéen til et alkoholfritt øl for hunder, og han var også den som testet ulike varianter av ølet mens man laget det. Cody pryder da også etiketten til ølet.

Bryggeriet som produserer dette ølet er Scheldebrouwerij, men jeg finner det ikke på Untappd, og heller ikke bryggeriet ser ut til å nevne det på sine sider – ikke engang som en kuriositet. Det er listet på sidene til dyrebutikken Discus Molenkamp i Zelhem, men sammen med et annet nederlandsk hundeøl: Snuffle Dog Beer, som blant annet lister etiketter med tekst på norsk. Ølet har 98,3% vann og 0% alkohol. Det er imidlertid ikke noe bryggeri involvert i dette ølet så langt jeg kan se, og det er vel sikkert fordi det lages industrielt hos en matvareprodusent, og ikke hos noe bryggeri.

Forresten fortelles det en lignende men litt annen historie rundt Snuffle enn rundt Kwispelbier. Det er en ny hund, Canto. Det var jaktturer til de sveitsiske alpene, ikke til Østerrike, og den som gjorde det var Arjan Berendsen i 2009. Mens 2007 var det Cody og Gerrie Berendsen. Men ellers er det samme by og til og med bildene ser ut som de er tatt i samme fotosessjon. Hmmm, mulig jeg aner en krangel om rettigheter og at man fant opp historien på ny med helt nye detaljer.

Hunder tåler visst forresten ikke endel ting som vi mennesker tåler (og sikkert også omvendt). Det sies at de blir dårlige av kakao, og at også humlerestene etter koking ved brygging kan drepe en hund. At enkelte hundeiere faller for alskens sære ting til sine kjeledegger, det er egentlig gammelt nytt. Jeg tror jeg har sett vannseng for hunder, bløtkake for hunde-fødselsdagsselskap, julenissedrakt for hunder osv. Har jeg skrevet meg litt langt unna øl nå?

Oppdatert
Oppdatert med mer info - lagt inn av Anders Christensen - 15/01/2023 14:08:23
Linken til NRK sluttet og virke og er oppdatert. I tillegg har det blitt fylt ut med en del mer info om dette hundeølet, samt at det ser ut til å ha blitt erstattet av et nytt hundeøl med nytt navn og branding, og det er lagt til endel mer detaljer.