Det står en-og-førti øl
 

Status for bloggen ... og for meg

Jeg tenkte jeg skulle gi en oppdatering for bloggen ... samt en aldri så liten oppdatering for meg. Kortversjonen: For bloggen har det skjedd en del endringer i design og struktur. Det viktigste er gjort, selv om jeg ikke har rukket over alt ennå. Uansett kjører jeg det online nå. For meg så er det forsåvidt bra, men jeg skal inn og operere bort en klump i den ene nyra om ganske kort tid.

Aller først, gratulerer til alle bransjen og især alle utestedene som nå endelig har kunnet åpne opp etter en traurig og amputert juleølsesong, etterfulgt av en nedstengt jul og vinter. Det har vært trist å følge med på hvordan fortvilelsen og desperasjonen har bredt seg den siste tiden, og hvordan det som startet som en dugnad i stadig økende grad ble til at noen få, utvalgte bransjer skulle få lempet på seg stadig større andel av byrden. Økende skjevfordeling er vel skjebnen til temmelig mange former for dugnader. Vi får håpe at det er mulig å ta igjen det tapte utover våren og sommeren.

Store epidemier kan kaste rundt på samfunnsordenen på uforutsigbare måter – selv om det kan ta litt tid før man klarer å se alle implikasjonene. Dette har ikke har vært noen stor epidemi sammenlignet med mange tidligere. Likevel har garantert smitteverntiltakene gjort noe med hvordan vi tenker og oppfører oss. Deler av det kommer til å sitte i oss som samfunn i mange år fremover. Når vi nå kanskje ser en fjerning av tiltakene i løpet av noen uker, blir det spennende å se hva som viser seg å ikke falle fullstendig tilbake til sin tilstand fra før korona. Jeg tipper at vi kommer til å se endringer som vi om få år forklarer som en adferds- eller holdningsendring vi tok til oss «under korona». Jeg klarer bare ikke å spå hva det blir.

Angående bloggen, så har jeg har lenge drøvtygget på en større oppussing av designet. Bloggen har vel ikke akkurat vært preget av spenstig utseende. For så vidt er det med blogger som med øl: innholdet teller tross alt mer enn innpakningen. Likevel skader det jo ikke om også innpakningen er tiltalende. Jeg har lenge dyttet foran meg en ryddejobb i design og strukturering av innhold, men jeg har brukt endel tid de siste månedene på å jobbe meg gjennom det. Tanken var å gjøre alt ferdig før jeg slapp det løs, men akkurat nå føler jeg for å slippe løs det jeg er ferdig med, og så gape over resten etterhvert.

La meg liste de endringene jeg har gjort så langt på bloggen:

  • Designet er gjort endel om på, men mest overfladisk. Det er kommet mer farger og bilder, nytt favicon og slikt.
  • Fontene som nå primært brukes er Tahoma som sans-serif og Georgia som serif
  • Bloggen er flyttet til domenet beerblog.no, som er både kortere og mer beskrivende.
  • Ny «tagline» er blitt «historiene bakom ølet» som bedre beskriver det jeg har lyst til å skrive om.
  • Den er flyttet fra en gammel datamaskin hjemme i kjelleren og over til en «virtuell private server» i skyen.
  • Det gamle kommentarsystemet er byttet ut med Remark42, og det er en del endringer i forbindelse med det.
  • Kommentarer er nå ikke anonyme, men autentiseres mot epost eller mot brukerkonti på sosiale medier. Dermed unngår jeg endel spam, samt at det utløser ny, nyttig funksjonalitet i kommentarsystemet.
  • De gamle kommentarene er flyttet over til det nye kommentarsystemet.
  • Inkluderingen av bilder er kodet mer konsist, og skalerer bedre med ulike skjermstørrelser, selv om det ikke er rullet ut for alle innlegg med bilder ennå.
  • Bloggen er nå utelukkende https, men det er satt opp henvisning fra http.
  • Jeg har gått igjennom alle de gamle kommentarene og luket ut noe spam på som hadde sneket seg inn på gamle kommentarer.
  • Mekanismen i det gamle kommentarsystemet blir beholdt, men planen er kun å benytte det for redaksjonelle oppdateringer, korrigerering, tillegg, tilsvar osv.
  • Mekanismen for sideteller og bruksanalyse er byttet fra StatCounter i skyen til lokalt kjørt AWStats, som kun er logganalyse, så det er slutt på cookies og javascript og andre slike ting for å spore bruken.
  • Det er satt opp omdirigering fra den gamle bloggen til den nye, og fra de gamle innleggene til den nye kategorisering.
  • Jeg har hatt en liten opprydding på blogg-rullen
  • Oppsett av cookie-banner, og med bakgrunnsinfo rundt cookies, personvern etc, og bloggen burde nå være i overensstemmelse med GDPR mm.
  • Det er ryddet endel i menyene og skrevet litt mer informasjon om hvordan bruke og lese bloggen på en praktisk måte, se innlegget: Om «Det står en-og-førti øl...».
  • Kategorisering av alle innlegg – det er over tusen av dem, så det har tatt litt tid. Det blir garantert endel justering på dette etterhvert, med splitting og sammenslåing av kategorier, og ikke minst flytting av innlegg mellom dem.
  • Satt opp stikkord/tags for alle innlegg, men også her blir det nok endel finpussing og justering fremover.

Det som jeg ennå ikke har rukket å fikse er:

  • Det burde vært gjort litt forbedring av typografisk konsistent mellom innleggene – er er mye gjort, men ikke alt.
  • Det trengs å jobbes med å få alle innlegg til å validere på HTML.
  • Sette opp epostliste for de som ønsker å abonnere på bloggen over epost.
  • Justering av metadata for bloggen i forbindelse med søkemotorer og crawlere
  • Det blir sikkert endel mindre justering av farger og fonter og plassering slikt fremover.
  • Jeg er ennå ikke helt fornøyd med utskriftsvarianten, og jeg skal lage en mobilleser-variant.
  • Bedre konsistens i navngiving av tags og kategorier
  • Ytterligere optimalisering for søkemotorer
  • Egen side for alle tags, siden det blir litt for mange på hovedsiden, der bare de viktigste burde listes.
  • Kommentarsystemet trenger oversetting til norsk.
  • Konvertere til en annen teknisk platform en dagens, som er temmelig utdatert
  • ... og endel andre ting som jeg ikke husker i farta.

Jeg har tidligere skrevet endel om hva jeg ønsker å fokusere mer på. Det blir nok færre samle-innlegg om ulike nyheter siste uka, for det er en uhåndterlig format. Kanskje det heller blir flere enkeltnotiser om nyheter – og det passer jo bloggformatet bedre også. Det blir kanskje litt mer dybdeanalyse av det som skjer i bransjen. Ellers blir det forhåpentligvis mer fokus på teknikk og teori rundt smaking, reise- og bryggeribeskrivelser, bryggetekniske ting, historiske tema og slikt. Jeg har en skokk med mer eller mindre halvferdige innlegg liggende. Og dessuten har jeg brukt mye av høsten til å skrive på et bokprosjekt som jeg har på gang, og til å lese meg opp på ulike tema rundt det.

Og så var det status for meg, da ...

Legene oppdaget i fjor sommer en klump på den venstre nyren min. Det positive er at den ble oppdaget relativt tidlig, som en bieffekt av et smertefullt gallesteinsanfall med påfølgende bukspyttkjertelbetennelse som sendte meg på akutten. Begge deler gikk forsåvidt over av seg selv, men en CT-skanning gav tilleggsfunn som legene ikke likte. Så høsten har gått med til prøver for å finne ut om noe trengs å gjøres med det og i så fall hva. På lille julaften konstaterte de at det gikk blodsirkulasjon i klumpen, dvs at den fikk næring og dermed vokste. Deretter har har det meste pekt mot operasjon, hvor de skal forsøke å bevare noe av nyren.

På ultralyd målte de svulsten til akkurat hakket større enn den runde nitrogen-widgeten i Guinness-boksene. Det synes jeg er skremmende digert, men det imponerte tydeligvis ikke legene, og det er vel på en slags måte bra. Når jeg ser meg bakover, så innser jeg at den prosessen jeg har vært igjennom det siste halvåret egentlig har påvirket og stresset meg mer enn jeg selv var klar over underveis. Planen nå er operasjon onsdag 2. februar. Noen uker etter det skal det hele forhåpentligvis være over. Da skal også jeg endelig ut å ta en øl eller tre på favorittutestedene mine!

Uansett, her bloggen i ny drakt og med forbedret funksjonalitet. Jeg håper dere liker den! Det var godt å få dise endringene unna før onsdagen.