Det står en-og-førti øl
 

Revisjon av øltypedefinisjonene

Kom alle sammen, det er dugnadstid! Det skal lages offisielle dommerskjema for endel av de mest sentrale eksempelølene i Norbryggs typesystem av øltyper. Det har lenge vært et ønske om å få dette til blant de som selvstuderer ølsmaker. For eksempel, typesystemet beskriver øltypen Engelsk Brown Ale, og eksemplifiserer med ølet Newcastle Brown Ale. Men det er ikke godt å vite om dette ølet er på den tørre, humlerike, fyldige, sterke eller mørke siden av typedefinisjonen. Det kan vi i fellesskap avklare.

Dermed blir det enklere med selvstudier til dommereksamen i Norbrygg, for man kan lese typedefinisjonen, smake på eksempelølene, og studere dommerskjemaet for disse ølene og diskutere med seg selv hvor tett opp til denne «fasiten» man kom. Det er dessverre litt rusk or rask i typedefinisjonene. For eksempel står det at California Steam Beer skal ha aroma og bitterhet av mellomeuropeisk humle, mens det som er brukt i Anchor Steam Beer – kroneksemplet på typen – visstnok lenge har vært Cascade. Endel slike ting tror jeg kan ryddes opp i eller i det minste avklares med denne dugnaden.

Rammen rundt dugnaden er to øl pr måned samt en person som sammenstiller innspillene – nå i desember er det Johan Johansen. Derfor oppfordrer jeg alle drikkeføre ølentusiaster (enten de er hjemmebryggere eller ikke) til å:

  1. kjøpe Newcastle Brown Ale og Pilsner Urquell;
  2. lese typedefinisjonene for 5A Engelsk Brown Ale og 1C Tsjekkisk pilsner;
  3. fylle ut dommerskjema for hvert av ølene;
  4. sende inn på epost til Johan;
  5. nyte den gode følelsen av å ha bidratt med noe mens du drakk øl.

Man kan med fordel repetere over noen ganger i løpet av måneden, og se om man kjenner det samme hver gang, men send helst inn bare ett skjema som omfatter alle smakingene.

Når denne stafetten har gått noen måneder, får vi et nyttig verktøy for å trene smakssansene. Når den har gått noen år har vi i fellesskap kanskje laget det viktigste norske hjelpemiddelet for å trene smakene.