Det står en-og-førti øl
 

Nytt superøl fra Nøgne Ø

En assosiasjonslek går ut på å svare det første som faller deg inn. Dersom du sier 'katt' kan jeg svare 'hund'. Dersom du sier 'øl', 'Norge' og 'kreativitet', så kommer jeg garantert til å svare 'Nøgne Ø'. Nå har de på gang enda en 'aldri-tidligere-i-Norge', men vi må nok vente litt før det er på markedet.

hjemmesidene til Venner av Nøgne Ø, er det annonsert en intern prøvesmaking i lukket selskap. Ølet som skal presenteres er brygget til en alkoholstyrke på hele 16%, og det er smakstilsatt med kaffe. Ethvert brygg i den styrken vil lett ha en påtaglig alkoholkarakter. Sam Adams Triple Bock er tilgjengelig i Sverige og holder samme styrke, og jeg kan garantere at det er et øl som man drikker i små glass. Små glass er da også hva Venneforeningen anbefaler for det nye ølet, og på sidene sine sammenlikner de det med cognac. Jeg formoder at sammenlikningen er i bruksområde og ikke smak, for med en slik styrke er ølet vanligvis så søtt at en likør eller en sherry er det som kanskje kommer nærmest.

Navnet på dette brygget er ikke bestemt ennå, men det forslaget man oftest hører er Nøgne Ø Dark Horizons, og ølet har vel allerede blitt hetende det på folkemunne. Visstnok kommer dette navnet fra fra et dikt (haiku?) som lederen for Tokyo Fine Beer Club laget etter å ha smakt dette ølet. Et øl som blir bediktet allerede før det er på markedet, det bare må være et spesielt øl.

Når kommer dette på markedet? Tja, det er vanskelig å si. Dersom jeg kjenner Nøgne Ø rett, så lever de opp til sitt motto om å være et kompromissløst bryggeri, og lar dette ølet ligge på lager til de mener det er helt perfekt. For et øl av denne alkoholstyrken, kan det ta flere år. I mellomtiden får vi overleve på andre saker. Det er forresten ikke sikkert at det kommer på det norske markedet, for Nøgne Ø har hatt andre brygg som knappest er tilgjengelige i Norge. Jeg fikk smakt på både Nøgne Ø Trippel og Nøgne Ø Imperial Brown Ale (aka Double Knot Brown Ale) hos Cardinal i Stavanger, men jeg har ennå ikke sett Nøgne Ø Imperial Stout i salg i Norge (men det ryktes at Oskar hadde den). Felles for alle disse ølene er at de er blant de sterkeste, kraftigste og mørkeste i utvalget til NØ. Nettopp derfor kan det tenkes at også partiet med Dark Horizons blir eksportert, til danske, briter, amerikanere og japanere. (Her får jeg assosiasjoner til eksport av stavkirkeportaler og andre nasjonalskatter.)

Men det er også noe magisk med 16%. Det er den 'øvre grensen' for alkoholstyrken øl, som bryggeriforeningen påstod at det ville være teknisk umulig å overskride når man brygger øl etter tradisjonelle regler. Det er selvfølgelig tull, men tolldirektoratet har holdt seg til denne påstanden, og kanskje er det like greitt, for det er ikke spesielt mye øl som er sterkere enn 16%, så litt vinkvote kan man vel ofre.

At Nøgne Ø nå faktisk lager et øl som ligger på denne styrken, og som i tillegg det blir skrytt av, kan ikke sees som noe annet enn et fingerpek til bryggeriforeningen og tollmyndighetene. Samtidig melder de seg inn i Bryggeriforeningen - la oss håpe at det betyr at vi får en bryggeriforening med mer snert og aktivitet.