Det står en-og-førti øl
 

Trondheimsbryggeriene pr 2015

Her er en liste (roughly sortert etter oppstartstidpunkt) over bryggerier i Trondheim kommune, med status sålangt jeg kjenner til dem. Jeg tar gjerne korrigeringer og oppdateringer.

  • E. C. Dahls bryggeri. Brygger som før, og overtok for en stund tilbake bryggingen av Frydenlund bayer som tidligere ble brygget hos Arendals bryggeri. Imidlertid skjer det store ting fra neste år, da det byttes til et nytt og mindre (men mer effektivt) bryggverk. Da blir kun Dahlsproduktene igjen av dagens øltyper, men til gjengjeld starter man brygging av mer spesialøl under annen label og med eksterne brygge-partnere. I tillegg vil det muligens startes et mindre bryggeri som trolig blir kombinert pilotbryggeri og gastropubbryggeri. Status: aktivt bryggende, men svanger med noe nytt.
  • Trondhjem mikrobryggeri. Bryggeriet er omkring 15 år, men startet en oppskriftsmessig facelift for et par år siden. Før det gikk det mye i de samme syv ølene, samt et roterende sesongøl som var veldig forutsigbart. Bryggmester Jørn Grønbech har imidlertid etterhvert minimalisert det faste utvalget, økt antall sesong- og spesialøl, og han har introdusert langt mer spenstige ingredienser i endel av ølene og endel eksperimentering i oppskriftene. Idag er det få tilbake av de opprinnelige ølene. De har dessuten utvidet innover i nabolokalene. Status: alive and kicking.
  • Café Ni Muser. De brygget tidligere litt selv på et 20-liters system, og deretter har de brygget «on site» på to 50-liters Speidel i parallell, og med bryggmestre fra To Tårn. For tiden får de «sine egne» øl fra To Tårn og brygger ikke lokalt. Status: inaktivt.
  • Lian Restaurant fikk kommunale lisenser for brygging og folkene bak To Tårn brygget minst 7-8 batcher der, tilpasset maten. De fortsetter nok denne tanken, men det er vel mest nærliggende å anta at produksjonen flyttes til To Tårns anlegg. Dog har Lian tidligere indikert at de ønsker å fortsette å brygge lokalt. Det er mulig de ønsker å vri bryggingen litt mer mot tradisjonsbrygging. Status: har trolig ambisjoner.
  • To Tårn. ble også startet i 2013 og har produsert et rimelig bredt spekter av øl. Deres strategi er et eget butikkutsalg, servering i egne lokaler, spesielt ifm omvisninger og ølsmakinger for lukkede grupper, og månedlige pubkvelder. Dessuten har de vært ekstremt flinke til å få innpass på de litt bedre restaurantene som gjerne vil ha øl med smak og tilpasset etikett, men uten at de ender opp med kullsvarte humlebomber. Status: meget aktivt.
  • Austmann Bryggeri. Startet å brygge sommeren 2013 på Høvringen, og brygger alt de kan klare. De har fått en pangstart og har vunnet imponerende innpass i polhyllene, noe som gjør at de raskt fyllte bryggeschedulen og snakket om hvordan de kunne tyne kapasiteten. Strategien deres er å være et produksjonsbryggeri med tapping primært på fat og delvis på flasker, med utestedene som hovedmålgruppe. Samarbeidet med Beer Entusiast har vært en suksess. De har nylig fått ny logo og har striglet sitt. Status: Full speed forward.
  • Studentersamfundet brygger sitt eget øl som serveres internt på huset, der puben Daglighallen er det sikreste stedet å få utvalgsølet. De har en solid og stabil kundegruppe, og er lite aktive utover egne lokaler. Status: aktivt.
  • Brygghus 9 startet i fjor i lokalene ved siden av Bakke Brygg, og med felles eiere. De brygger endel egne øl, men serverer også mange spesialøl fra andre bryggerier. Konseptet er en gastropub med fokus på øl og mat i 1. etg, samt en ølkjeller nede, med fokus på øl og snacks. Status: aktivt.
  • Moe Nedre gårdsbryggeri er et gårdsbryggeri på Leinstrand, med fokus på malting av eget korn, samt klassiske europeiske ølstiler. De kommer i salg fra egen gårdsbutikk (fra førstkommene fredag), men blir nok tilgjengelige også annetsteds. Status: neste bryggeri ut.
  • Monkey Brew planlegger oppstart i løpet av året, og satser på et lite 100 liters mikrobryggeri med servering på Bakklandet, men tenker et større bryggeri med flasketapping på sikt. De tre bak har jobbet målrettet og har vist stor bryggekompetanse i hjemmebryggkonkurranser, så vi venter i spenning. Status: organiserer oppstart … Real soon now.

Skal vi se, det ble to nye bryggerier i 2013, to nye i 2014, og vi har plottet inn to nye bryggerier i 2015, samt to nye bryggverk i 2016 hvorav ett er en erstatning for ett bryggverk som forsvinner ut. Det høres ut som vi har grunnlag for å si at Trondheim holder koken på to-nye-i-året.

Ellers kommer jeg om kort tid med en dypere presentasjon av Moe Gårdsbryggeri.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/nyheter/sammendrag/BrTrondheim-2015.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>