Hva koster det å holde bloggen i gang
Da jeg startet, var det ingen kostnader. Den kjørte på gammel, utrangert hardware. Programvaren fra operativsystemet i bunnen til blogg-programvaren på toppen var gratis, serverrommet var kaldkjelleren under huset, og selv om det teknisk sett gikk med litt båndbredde ut på nett, så var det marginalt for en tekstbasert blog i forhold til nedlastning av video og podcasts.
Det endret seg endel under Corona. Det var tre ting som skjedde omtrent samtidig:
- Jeg ble mer interessert i søkemotoroptimalisering og begynte å grave i hvordan det fungerte, og da er det nyttig å abonnere på tjenester som monitorer ytelsen på nettstedet.
- Min kone så hardt på meg og fortalte at å kjøre en blogg fra kjelleren var en innbruddsvektor (ja, hun jobber med IT-sikkerhet, og hun truet med å pusse på meg vennene sine som driver med pen-testing :-)
- I en rekonovalesensperiode ble jeg sittende og redesigne utseendet på bloggen, og ble mer oppmerksom på å gjøre det «rett», ifm slikt som universell utforming og responsive design.
For å gjøre en lang historie kort, jeg flyttet bloggen ut i skyen, og jeg startet å kjøpe ulike tjenester for å understøtte den. Her er oversikten over de årlige direkte kostnadene for driften av bloggen. I tillegg kommer det jo endel arbeidtid også ... vel, faktisk veldig mye tid.
- Domenet beerblog.no fra domeneshop.no: 110,- pr år.
- Virtuell tjener fra syse.no: 2252,- pr år.
- CDN fra bunny.net: USD 12 pr år, da jeg har ennå ikke gått over det månedlige minimumsvolumet, som er USD 1.
- UptimeRobot: USD 84.
- Frivillig bidrag til archive.org: USD 10 årlig.
Dessuten er det enkelte månedlige kostnader til konsistensjekkere og slikt som jeg typisk bare abonnerer på noen få måneder av gangen for å holde kostnadene nede.
- Ubersuggest som sporer keyword og ranking, som en lightversjon av dataene fra langt dyrere mj12: NOK 299,- pr mnd, men bare for kortere perioder.
- Seobility, USD 50 pr mnd, men bare for kortere perioder.
- GTmetrix, USD 25 pr mnd, for å måle ytelse over nettverk og konsistens, syntaks etc på inneholdet.
- DownTimeMonkey, for å monitorere oppetid, NOK 70,90 pr år.
- UptimeRobot, USD 7 pr mnd, for å monitorere opptid og varsle om nedetid.
Men som nevnt, det som virkelig koster kan jeg ikke måle i penger, for det er tid og innsats. En ting er at jeg bruker tid på å skrive, men jeg bruker også mye tid på å holde programvaren gående, optimalisere den, og ikke minst: på å lete etter de gode sakene å skrive om.
Jeg er ikke ute etter å tjene penger på bloggen. Snarere enn å betale, gi meg heller ærlige tilbakemeldinger på hva du likte av innhold, og hva du gjerne vil ha mer av.