Det står en-og-førti øl
 

Øl som ingrediens i brødbaking

I våres kjøpte vi en brødbakemaskin, hvilket var et godt kjøp siden vi bruker mindre penger på brød, samtidig som vi har ferskere brød, i tillegg kan vi eksperimentere med ulike ingredienser og vi får brukt opp ølslanter. Dessuten krever akkurat så lite arbeid at vi faktisk gidder å bruke den hver dag.

Temmelig tidlig i brødbakemaskinens liv begynte vi å eksperimentere med å bytte ut deler av vannet med øl, eller rettere sagt ølslanter. Øl ble tidligere kalt «flytende brød», så hva var vel mer naturlig enn å forsøke det som ingrediens i nettopp brød? Dersom du er som oss, drikker du stort sett håndverksbrygget og hjemmebrygget øl. Det blir alltid en gjærrik rest igjen i flaska, og det hender ofte det blir én eller to flasker etter en middag og en kveld. Normalt ville vi tidligere skylle tomgodset godt og sette det bort for gjenbruk til hjemmebrygging.

Men ikke lengre. Vi skyller dem fremdeles god i vann, men tømmer dem i brødbakemaskinen i stedet for vann. Det gir ekstra gjær, det gir ikke-gjærbart sukker og det gir brent- og/eller humlesmak avhengig av ølet. Brødet blir fyldigere og rundere på smaken. Det er nesten så jeg nå lar det stå litt ekstra øl igjen etter skjenking nettopp for å ha litt ekstra å fôre brødbakemaskinen med.

Jeg tror vel egentlig ikke at gjæren betyr så mye. Den er tross alt gått i dvale på ølflaskene, og en brå gjenoppliving for å skulle virke som brødgjær tviler jeg på at de klarer å respondere på. Til det er tørrgjæren for brødbaking altfor veltrent og startvillig. Men noe er det i alle fall i ølslantene som bedrer smaken i brødet.

Blir det alkohol i brødet? Nei, jeg tror ikke det. Det er lite alkohol i ølslantene, og brødet bakes på en temperatur som nok damper ut det aller meste av den alkoholen som måtte være der.

Og mens vi er inne på det med å bruke restprodukter av øl til brødbaking. Dersom du er hjemmebrygger, kan du bruke restene fra meskinen til brødbaking, men vær forsiktig med mengdene. Det gir et fyldigere, grovere og tyngre brød. Tenk mengder i spiseskjer snarere enn i decilitre her.

God brødbaking!