Det står en-og-førti øl
 

Høstens våteste eventyr

Da var høstens våteste eventyr ferdig, og jeg tenker på juleølkonkurransen til Norbrygg, som de for andre år på rad ble holdt på Klostergården på Tautra. Et praktfullt arrangement med en fireretters middag før konkurransen om publikumsfavoritt.

Klostergården er et genialt sted å holde det, og selv om det var færre som kom hit i år enn i fjor, så var det stor stemning hele kvelden. Som arrangement kan det ikke slå PF-kåringen under NM i kvantitet, men tar det absolutt igjen i kvalitet. Litt forenklet er det vel ingen som kommer hit ut for å smake billig alkohol, og derfor er kompetansenivå og seriøsiteten til publikum ekstremt høyt. Selv om stemningen var høy og det var mye sterkt øl, var det selvfølgelig null ubehagelige situasjoner.

Årets faglige vinkling var Anders Kissmeyer, tidligere fra Nørrebro Bryghus, som fortalte om trender og impulser innen spesialøl- og mikrobryggeriverdenen. Med sitt store kontaktnett, sin utadvendte væremåte, sin bakgrunn som bryggmester hos Carlsberg, og sin nye tilværelse som omflakkende samarbeidsbrygger, så er han en person som har kontroll på ølverdenens puls. Det var et meget interessant foredrag som gav endel å tenke på.

Vi vant en tredjeplass i spesialjuleøl, men jeg har ikke sett dommerskjemaene, som visstnok skulle sprike på punktet om røyk er et akseptabelt krydder i et krydderjuleøl. I det generelle tilfellet er det selvfølgelig et juleøl, bare spør vilkårlig stjørdaling. Men her konkurreres det i Norbryggs øldefinisjoner, og da er det et litt mer tolkbart spørsmål. Håpet mitt var at siden stjørdalsøl - som tross alt er et juleøl - er smaksatt med røyk, så ville den temmelig vide definisjonen til Norbrygg av krydret spesialjuleøl også omfavne røyk. Akkurat denne øltypedefinisjonen er en slags samledefinisjon som historisk har favnet om veldig mange ulike øltyper, så jeg regnet med at det ville være en akseptabel tolkning, men det var visst ikke unison støtte for det i siste runde av dømmingen. Vi ser som alltid frem til å studere dommerskjemaene.

Dessuten vant vi en tredjeplass i etikettkonkurransen med videreutviklingen av etiketten til St. Nicolas, som vi vant med i fjor, og vi vant en fjerde, femte eller sjetteplass på publikumsfavoritten med Frk. Julefryd. Det gav oss i alle fall vårt aller første Cornelius-fat. Så nå blir det kanskje mindre flaskevask på oss fremover. Dette var et øl jeg vurderte å melde av i siste sekund fordi jeg var usikker på om det kom til å bare bli slaktet. Mens St. Nicolas - som jeg trodde ville bringe oss noen premier - må man lete langt ned på resultatlistene for å finne. Det er noe av det som er mer spennende med ølbryggekonkurranser enn med andre konkurranser, det er så totalt vanskelig å vurdere hva som kommer til å gjøre det skarpt og hva som vil gjøre det dårlig.

Så her sitter jeg dagens etter. Jeg våknet litt tidlig (takket være Adas programmering av døgnrytmen min) og har tuslet ned i konkurranselokalet, der det fremdeles står masse godsaker på bordet. Men jeg skal kjøre senere idag, så alle de halvfulle flaskene får stå i friste helt forgjeves. Derimot har jeg funnet restene av de brettene med sjokolade fra Meium sjokoladefabrikk som Terje Løkås var så snill å stikke innom med. Ølsjokolade laget på innkokt byggvin og imperial porter. Nam! Og jeg er fremdeles alene i lokalet! Egentlig burde jeg vel ryddet litt her, men det er så altfor mye sjokolade som ligger der og vil ha litt selskap.

Apropos Meium. Han fikk et par flasker av meg i fjor, to med røykøl vi stilt med i fjor og to med krydderølet som vi vant andreplass med. Han sa han skulle bruke dem i julesjokoladen som han selger på torget i Trondheim i perioden 9.-18. desember. Hint, hint ...

Og gratulerer til Bjarte Halvorsen som vant 1. pris i Tradisjonelt juleøl med Studentbokk og Jan Halvor Fjeld som vant 1. pris i Spesialjuleøl med Yulebock. Jeg gleder meg til å se oppskriftene.