Virtuelle ølreiser på nettet
Det har vært nokså stille på bloggen de siste par månedene, og grunnen er ganske enkelt familieforøkelsen i juni. Med to småbarn er det mangt og mye som begrenser seg selv, deriblant ølkvelder og ølreiser. Men nøden lærer tørst mann å brygge, og i mangel av å dra rundt om og drikke øl har jeg utviklet på min egen hurtig-ersatz-ølreise.
Når ungene er lagt og jeg forhåpentlig har husket å gjøre litt husarbeid, så tar jeg en øl. Jeg er velsignet med en kone som både kan øl, setter pris på å smake ulike øl, og som synes det er morsomt å teste meg i blindsmaking, så hun finner en flaske eller to og serverer meg blindet. Etter at jeg har fossrodd og tabbet meg ut i identifiseringen av ølets type og identitet, så starter den virtuelle reisen på Internett.
Først drar jeg til bryggeriets hjemmeside og ser på dem. Adressen deres kobles inn i Google maps og streetviews brukes for å se på såvel bryggeriet som omgivelsene. Så fortsetter det med wikipediasider, det er google billedsøk på gamle etiketter, søk på blogger og annet. reviews på RateBeer og tilsvarende. Underveis blir jeg gjerne distrahert og ender tematisk på jordet, eller kanskje jeg får inspirasjon til nye blogentries.
La meg liste noen «severdigheter» på en slik virtuell ølreise så leserne bedre kan forstå hva jeg mener. La oss ta utgangspunkt i Karmeliet Trippel fra Brouwerij Bosteels i Buggenhout.
- Først hjemmesiden deres med den irriterende musikken (som heldivis kan slås av), der de profilerer de tre hovedproduktene sine: Karmeliet, Kwak og Deus.
- Oversiktsbilde fra Google maps, der man nærmest kan se hvordan bryggeriet over årene har spredd seg fra innkjørselen helt vest i krysset mellom Hanenstraat, Kerkstraat og Kasteelstraat. Jo lengre inn i kvartalet man kommer, jo nyere og større ser bygningene ut.
- Inngangspartiet fra Google Street som viser det som formodentligvis er noen av de eldste bygningene, samt skiltet med de selvsamme tre ølene de selger.
- De sære naboene i den staselige praktboligen som har klart å få slettet seg fra Google streetview - klemt inne mellom bryggeriet og oppstillingsplassen for bryggeribilene.
- Den nederlandske wikipediasiden om bryggeriet er ikke så lang og akkurat innenfor rekkevidde av hva en normalt språkinteressert nordmann klarer å tolke … og der fikk man sannelig også fasiten på den tilliggende standsmessige boligen.
- Her er noen fotografier av bryggeriet.
- Et bildesøk på Google gir mange ulike bilder av etiketter og flasker, og forteller i seg selv temmelig mye om bryggeriet og ølet.
- Så var det noen amerikanske kjemistudenter som besøkte dem og har skrevet om det i en blog.
- På RateBeer god del beskrivelser av ølene til dette bryggeriet.
Innen jeg har kommet så langt, er som regel ølet oppdrukket, og det er på tide å vende nesen hjemover igjen. Temmelig så miljøvennlig er reisen også. Det slår selvfølgelig ikke faktisk å reise dit, annet enn at det koster langt mindre både i tid og penger - faktisk så lite at det egentlig er et fint supplement til fysiske reiser.