Grim og Gryt konkurs
Det finnes ingen pen måte å si det på. Grim og Gryt bryggeri er konkurs. Det er den andre signifikante konkursen i høst, etter To Tårn. Er vi på vei mot et konkursras? Neppe, men det kan komme flere.
Bryggeriet skiftet navn til det intetsigende Consulting AS et par dager før de meldte oppbud, men det var likevel Grim & Gryt Økobryggeri AS som gikk konkurs. La meg tippe at navneskiftet var en måte å tone ned koplingen mellom familienavnet og konkursen.
Bryggeriet ble registret våren 2014, skjønt de hadde et ANS før det under navnet G&G Gårdsbryggeri, startet våren 2012, De fremste aksjonærene var Andreas Grimstad og Øyvind Grimstad Gryt, med 45% hver, og derav også navnet på bryggeriet. De siste 10% med aksjer var eid av en rekke personer med temmelig små aksjeposter.
Grim & Gryt var et lite, men slett ikke noe knøttlite bryggeri. Omsetningen i de tre årene der regnskap foreligger var på null i oppstartsåret 2014, 1,12 mill i 2015 og 1,84 mill i 2016. Selv om 2015 gikk med 224' i underskudd, så er det ikke ille, da det var første reelle driftsår. I 2016 gikk driftsregnskapet nærmest i balanse. Det er egentlig bra, og legger vi til at det ble betalt 475' i lønn i 2016 – 25% av omsetningen, så ser det faktisk ambisiøst og bra ut.
Bryggeriet hadde et kumulert udekket tap på 584', men det kan trolig stort sett føres tilbake til finansutgifter samt midlertidige driftsunderskudd under oppstarten. Og det akkumulerte tapet var mindre enn lønnsutgiftene. Så med andre ord, dersom de hadde gjort som tallrike andre småbryggerier, og jobbet gratis, ville de fremdeles vært i drift. Nei, det var egentlig ikke et seriøst forslag. Det var mer en illustrasjon av hvor hardt markedet er.
Tidligere i høst hørte vi at de jaktet etter investorer som kunne spytte inn 1 million, og de ymtet selv om at alternativet til forpliktende samarbeid med en rik venn ville kunne være konkurs. Dernest kom 2016-regnskapet temmelig sent, og det var ikke så pent. I bunn og grunn ser det ut til at det var kapital de manglet. Det hjelper ikke å starte et bryggeri uten kapital. Andre ting trengs også, som for eksempel godt øl, bryggekompetanse, logistikk osv. Men kapital er essensielt for en bryggeristart.
Bryggeriet startet med en innskutt aksjekapital på bare 36', men i tillegg kom et langsiktig lån fra aksjonærer, et lån som vokste til 1,57 mill. Det meste av dette har nok gått til å kjøpe bryggeriutstyr for godt over en million. Ved utgangen av 2016 var langsiktig gjeld til aksjonærer vokst til 1,65 mill, og med 529' i kortsiktig gjeld gav det en total gjeld på 2,18 mill. Eiendelene ved nyttår bestod hovedsaklig varelager for 414' og inventar og utstyr for over en million, avskrevet til 924' på en ti års avskrivingsplan.
Er et brukt bryggeri idag verd 80% av nypris, som var så langt de kom på avskrivninger? Tja, et bryggeri er mye utstyr, men det er også masse montering. I praksis er det mest verdifullt der det allerede står oppmontert. Er et varelager verd sin bokførte verdi? Tja, noe råvarer kan jo omsettes, men noe, som humle er har begrenset holdbarhet, mens korker og etiketter i praksis er verdiløse. Ferdigvarelager kan være verdifullt, men det kan også inneholde mye som bare kan selges til reduserte priser. Uansett, gjelda til folk utenfor bryggeriet er såvidt «liten» at de nok får pengene sine om de har prioriterte krav, men aksjonærene bak Grim & Gryt har vel neppe førsteprioritet på sitt lån, og får ikke igjen alle sparepengene de investerte.
Og ølet deres? Litt både-og. De vant Årets tradisjonsøl fra det norske måltid med 6060 Lys Øl. I 2016 ble juleølet overkarbonert, og det ble trukket tilbake, men i år har de gjort det temmelig bra med juleølet. De kjempet i Bryggeribråk, men trakk harde motstandere allerede i første runde: i 2016 ble det Nøgne Ø, og i 2017 trakk de Bådin i innledende runde - og Bådin ende som vinner totalt sett etter å ha møtt Nøgne Ø i finalen.
Innvarsler denne konkursen et mulig ras av konkurser? Jeg tror ikke helt det. De fleste er så små at de klarer å skalere ned. De som ikke klarer det er bryggerier som har forpliktende avtaler om leveranser, som har løpende lønnsforpliktelser, og som har nedbetalingsplaner overfor finansinstitusjoner. Jeg blir ikke overrasket om vi ser flere konkurser utover vinteren, men de fleste bryggeriavviklingene kommer trolig til å skje stille og rolig uten å være innom skifteretten.
Det er tre ting som er essensielle for småbryggeriene:
- fungerende kanaler for å få avsetning på ølet,
- tilstrekkelig avanse pr enhet, og
- riktig type og mengde «buzz» rundt produktene.
Småbryggeriene presses på de to første og drukner gjerne i mengden på den tredje.
Gir slike konkurser i det minste et lite pusterom for alle de andre bryggeriene? Kanskje, men ikke mye. De fleste bryggeriene har egentlig gjort alt rett. De har ikke sløst med penger eller ignorert markedet. De har bare druknet i andre bryggerioppstarter. Det er fremdeles flere bryggerioppstarter enn antallet øldrikkere øker. Det er kort og godt beinhardt å starte bryggeri som du skal leve av.