Det står en-og-førti øl
 

Austmann bryggeri starter opp

Austmann er i ferd med å starte produksjonen i Trondheim, og de har fjernbrygget endel øl hos Kinn, der bryggeriet deres stammer fra. Men hvor får man tak i ølet deres? La meg forsøke å oppklare etter litt forvirrende og delvis feil i en tidligere posting.

For det første, de serverer allerede ølet sitt, blant annet på Ølfestivalen på Kongsberg. Men dette er øl som er brygget i Kinn, for de har ennå ikke satt første batch i Trondheim. I et facebook-foto vises det fire øltyper: Crater Lake (US Pale Ale), Tre Gamle Damer (Belgisk lys ale), Bastogne (Saison) og Årevette (US Amber). Sålangt jeg vet er dette de eneste ølene som til nå er servert.

Det er ikke så lett å lese så mye ut av disse navnene og typene, utover at det må ligge ordspill og hentydninger i navnene, og at de synes å satse på både amerikanske og belgiske typer. Jeg har tidligere synset om at det er få bryggerier som får til (eller ønsker) å brygge både belgiske og amerikanske øltyper godt, så det skal bli interessant å se om de klarer det.

Forøvrig, Crater Lake er en innsjø i en nasjonalpark i Oregon i USA, nært opp til Vinkos hjemsted helt syd Oregon. Årevette er en skikkelse fra overtroen – en vette (eller ånd) fra åren (eller ildstedet). Bastogne er en liten by i belgisk Luxembourg, kanskje mest kjent for et slag under andre verdenskrig. Rett nok har de et mikrobryggeri der, men uten en saison og uten at de er veldig kjent. Kanskje det heller er knyttet til at White Labs har en gjær – WLP510 – som de kaller Bastogne Belgian Ale Yeast, og som trolig er fra Orval-klosterets bryggeri, som ligger i nettopp denne provinsen. Tre gamle damer er umulig å si hva refererer til.

Så er det 30. juni, da det er Toto-konsert i Trondheim, og om jeg har forstått rett står Ågot Lian for serveringen i teltet for de med gullbilletter, og der serveres det Austmann-øl. Du skal nok helst like musikken, ikke bare ølet, for å kaste deg på dette, for om jeg regner rett, koster denne gullbilletten 2141,-.

Så er det 27. juli. Da er det den egentlige offentlige lanseringen, på Den gode nabo. Det er nok øyeblikket å se frem til, og la meg tippe at det blir stinn brakke den kvelden. Det skal komme åtte ulike øl til dette arrangementet og alle skal være brygget i Trondheim. Jeg har tidligere hørt tall så høyt som fjorten ulike øl, men jeg antar at de har måttet skalere litt ned på grunn av sent levert bryggeri og sånn. Det kommer nok flere øltyper etterhvert.

Siden dette er to dager før Olsok og like opp i Olavsdagene, så burde det være en gylden anledning til å lage en St. Olav Triple, men det blir vel ikke i år heller at et Trondheimsbryggeri kjenner sinn besøkelsestid …

Like etter denne lanseringen kommer Bryggerifestivalen i Trondheim. Den arrangeres i parallell med matfestivalen, i Tordenskiold-parken 1-3. august. Der er Austmann påmeldt sammen med E. C. Dahls, Inderøy, Klostergården, Røros og To Tårn. Det blir også et ypperlig tidspunkt å gjøre seg kjent med bryggeriet og ølene deres.

Men allerede før lanseringen 27. juli kommer de visst på tappetårn på noen av «de vanlige utvalgsstedene» rundt om i byen – kanskje så tidlig som i neste uke. Jeg vil tro at stedene å følge med på er Antikvariatet, Diskoteket og Den gode nabo, samt selvfølgelig Ågot Lian som de har et tett samarbeid med. Dette vil nok utover i juli måned være ølet som er brygget hos Kinn.

Så vi får smøre oss med litt mer tålmodighet.

Utskrift fra bloggen «Det står en-og-førti øl…»
URL: https://beerblog.no/nyheter/bransje/Austmann2.html
Kontakt: Anders Christensen <anders@beerblog.no>