four beers in a row
Det står en-og-førti øl
 
  fredag 19. august 2022
side 1/1: -  

Innlegg i kategori /smaking/verktøy

Innlegg kategorisert som /smaking/verktøy:

Småflasker med hver sin karakteristiske lukt.
Ditt eget treningssett for å forbedre smakssansen

Har du noensinne fanget inn en aroma i et øl men ikke klart å koble den mot hva det er? Jeg også, og det er skikkelig irriterende. Hvordan kan du trene opp luktesansen til å koble bedre? Vel, du kan smake på mange øl, men endel aromaer kommer du ikke over så ofte. Du kan kjøpe lukte- eller smake-sett, men de er ofte dyre. Eller du kan lage deg ditt eget lukte-sett – sånn som jeg har gjort. Det løser ikke alt, men det er en god start. Men det viktigste er ikke hva du lukter ... [Se resten]

Ølglassvask

Jeg er vanligvis en mild og fleksibel person, men på ett felt pleier jeg en dyp fundamentalisme: vasking av ølglass. Det er noe av det verste jeg vet å få skitne ølglass på byen. Gjennom eksponeringstrening har jeg lært meg å leve med det, men jeg hater det okke som. Leppestift, inntørkede rester av oppvaskmiddel, fingeravtrykk fra barbetjeningen, osv. Huff!

I min egen «hjemmepub» bestemmer jeg reglene, og de sier at glass skal vaskes ordentlig. Her er reglene: Ølglass ... [Se resten]

Hvorfor jeg ikke scorer

For altfor lenge siden det spurt i en kommentar om hvorfor jeg ikke poengsetter ølene jeg smaker og beskriver. Jeg lovet dengang å komme tilbake til spørsmålet. Den dårlige samvittigheten min har ruget på saken siden, fordi jeg ikke har sett meg tid til å blogge om det. Nåvel, jeg har nå fått krotet ned noe om hvorfor og hvordan.

En av de vanskelige valgene man må ta, når man skal poengsette øl ved smaking, er å blinke ut ett av poengsystemene. Det finnes flere av dem, o... [Se resten]

Smakshjul for øl

(Det er mulig at andre kan ha nytte av dette, så jeg poster info om det her.) Alle har vel sett referanser til smakshjulet for øl, laget av Morten Meilgaard på 70-tallet. Problemet med de fleste versjonene som du finner på Internett er at de er skannet fra et fysisk eksemplar og er lagret som bitmaps. Derfor har de sjelden så god oppløsning at en utskrift av dem blir særlig leslig (for ikke så si pent).

For en tid tilbake kodet jeg et slikt smakshjul i PostScript, samt at jeg... [Se resten]

 
 
side 1/1: -