Mye av smaken i ølet kommer fra smaksgivere i råvarene eller behandlingen av dem.
Viktig melding for de som ønsker å brygge med mjødurt: nå er
tidspunktet å høste den. For de som bor i Trondheim, er det masse
mjødurt å høste i bymarka, ta en tur på stien rundt Theisendammen
oppe ved Sverresborg, og du kan ikke unngå å snuble i mjødurt. Den er
høy med små kremhvite blomster. Gjør et bildesøk på
«mjødurt» på google før du drar ut om du ikke vet hvordan den ser
ut. (Om du drar dit, så vær oppmerksom på at noe av mjødurten som stod
nær golfbanen s...
[Les resten: Mjodurt]
Lørdag 28. juli 2012 23:31 – 957 ord.
For en tid tilbake skrev jeg noen innlegg om New
Zealands utviklingsprogram for humle med en liste over
nye humler fra dette programmet. Jeg tenkte å gå litt nærmere inn
på dette med humlers smaks- og aromaprofiler.
Poenget er at humle inneholder langt mer enn bare alfasyrer, selv
om det er stoffet som er mest kjent. Man regner med flere hundre
smaksstoffer i humle, hvorav 22 regnes som signifikante. Disse kan
selvfølgelig opptre i en rekke ulike konsentrasjoner, og tanken er at
...
[Les resten: NZ humle4]
Mandag 19. desember 2011 03:00 – 1362 ord.
Når vi ser på New Zealand, er det lett å se
at årtier
med avlsarbeid har gitt et boost til en gammel industri
der. Uansett hvordan man snur og vender på det, har de
skapt mange
nye humlesorter som er unike for New Zealand og ikke vil gi samme
aroma om de dyrkes andre steder.
De truffet to blinker, selv om kanskje den bare siktet på én: Først
har de laget humler som kan erstatte mer kjente slag fra Europa og
USA, slik at når humlehøstene svikter der, blir det
humle-høykonjun...
[Les resten: NZ humle3]
Onsdag 30. November 2011 03:00 – 1091 ord.
I går fortalte
jeg endel om bakgrunnen for de new zealandske humlene som har
kommet på markedet de siste årene, og jeg lovet å komme tilbake med en
presentasjon av flere av disse humlene.
Smoothcone er en gammel bitterhumle som var dyrket endel
på 60- og 70-tallet, men som nå ikke dyrkes kommersielt. Den holder
rundt 8% alfasyre. Derimot har den blitt brukt i avlsarbeid og gitt
opphav til flere av de andre variantene, blant annet Green Bullet,
Super Alpha og Nelson Sauvin. Den skal...
[Les resten: NZ humle2]
Tirsdag 29. November 2011 03:00 – 983 ord.
Alle som har fulgt med i det nyeste og særeste innen humler må ha
fått med seg Nelson Sauvin - den new zealandske kjendis-humla
med vinøse tendenser og et robust aromapreg av tropisk frukt med
ananas og aprikos og uttale i retning «såvvinn». Men New Zealand har
langt flere humler å by på, og det skal vi se nærmere på.
Plasseringen på den sydlige halvkule gjør at humlehøsten kommer i
motfase med humledyrkingen i Europa og USA. Dermed kan New Zealand
levere fersk humle p...
[Les resten: NZ humle1]
Mandag 28. November 2011 03:00 – 943 ord.
I sommer mekket jeg på brygga, eller rettere sagt jeg reparerte på
en gammel flytebrygge bygget på gamle tømmerstokker fra
tømmerfløtingens tid. Denslags har vel lite med øl å gjøre? Tja, si
ikke det. For en ølnerd som meg går det vanligvis an å finne en
ølvinkling på det meste. La oss se ...
For det første er bryggas konstruksjon slik at den har mange
halvmorkne tommerstokker. En del planter har slått seg ned på dem. Av
dem jeg umiddelbart gjenkjente var or, mjødurt...
[Les resten: Brygga]
Fredag 18. November 2011 03:00 – 702 ord.
Long time, no blogging ... Vel, ambisjonene har vært der hele
tiden, men jeg er hjemmeværende far for Ada Marie for noen måneder, og
jeg hadde kanskje overvurdert hva jeg fikk tid til utover bleieskift
og fôring og trilling og slikt. Nåja, jeg skal aldri si noe stygt om
alenemødre igjen.
Men tilbake til øl. Idag kastet Andrew Iversen - over et par ferske
juleøl fra Trondhjem mikrobryggeri - frem en tanke jeg må tygge litt
på før jeg tør å slutte meg til. Men la meg likeve...
[Les resten: Kinin]
Onsdag 03. November 2010 04:00 – 587 ord.
Fra tid til annen snubler jeg over bryggerier som trekker frem
vannet det brygges på som hovedårsak til at nettopp deres øl er så
totalt overlegent alle andre øl i hele verden. Det er selvfølgelig en
slags konkurransevridning, for malt, gjær og humle kan eksporteres til
nært sagt hvor som helst, mens vannet i prinsippet forblir der det
er. Stemmer disse vannteoriene?
Vel, vannet er viktig, eller rettere sagt saltene i det er
viktige. Endel øltyper har blitt utviklet i synerg...
[Les resten: Verdens Beste Vann]
Søndag 08. august 2010 04:00 – 384 ord.