Beskrivende besøk på utsteder og skjenkesteder, rundt atmosfære, vareutvalg og andre aspekter av den subjektive totalopplevelsen
Så er Den gode nabo i Trondheim konkurs – eller rettere sagt
selskapet bak Naboen og restaurantene over: Bryggen Gastronomi. En
institusjon i ølmiljøet gjennom flere tiår er i ferd med å
forsvinne. Jeg vet ikke om de gjenåpner, men for hver dag som går uten
at nyheter om gjenåpning slippes, jo større blir sjansen for at det er
irreversibelt finito for Naboen.
Den gode nabo startet som en nabopub. Det var til og med mulig å få
nabopris på halvliteren, under forutsetning...
[Les resten: RIP Naboen]
Fredag 30. oktober 2015 17:00 – 963 ord.
I julebordsesongen brant
Kieglekroa. Dersom man går forbi idag, ser det ikke så ille ut,
men det er mest fordi de mest skadede bygningsdelene er fjernet.
Deler av resten må være sterkt skadd. Hotellet i samme kvartal – som
eier lokalene – har uttrykt at de vil gjenoppbygge og drive puben
videre. Men vi får vente å se til de har talt ferdig på alle knappene.
Det er synd at den har brent, men det er nå likevel ikke bygningen
som skaper en stor pub, det er stemningen som kund...
[Les resten: Kieglekroa2]
Tirsdag 06. januar 2015 03:30 – 653 ord.
I disse dager bygger de om ærverdige gamle Carl Johan, en av de middels gamle
pubene i quasi-victoriansk beer-palace-stil. Ja, også side-baren Erich
Christian, en av byens minste, med spesialfokus på akevitt – oppkalt
etter fornavnet til E. C. Dahl.
I stedet blir det Graffi, grill-lunsj-restauranten. Det er
vanskelig å tenke seg et mer symbolsk hamskifte. Gamle 60-something,
bartbehengte, mimrende pilsnerhelter byttes ut med 20-something,
iPhone-bærende, urbane studenter.
...
[Les resten: Pilsner MIA]
Torsdag 30. januar 2014 04:00 – 674 ord.
Den 13. aug 2013 er det akkurat tre år siden Kafé Filter stengte.
Jeg markerer det med et intervju med Beate Stene, som sammen med Roar
var den drivende kraften bak dette ølstedet.
Filter lå på Ila, på nordsiden av parken, og er idag rebrandet som
Ila Brannstasjon. Det var én av flere små puber som ligger som et
halsbånd rundt Midtbyen. Kommer du inn i selve Midtbyen i Trondheim
dytter arealpriser, skjenkebevillinger, logistikk og bosetningsmønster
pubene i retning av store ...
[Les resten: Unfiltered]
Tirsdag 13. august 2013 03:00 – 1905 ord.
Her i våres dro vi på pub ... på formiddagen, med ett-åring og
bil. Det er jo ikke hva vi pleier å gjøre, men så var det heller ikke
et normalt øl, det var Stuten fra Nøgne Ø som hadde lansering. Det er
deres alkoholfri øl som ble lansert synkront på elleve steder rundt om
i Norge.
Vi var ute i relativt god tid på Den gode nabo, og for en gangs
skyld var de mange folk der på en lørdag formiddag - for det er ikke
et formiddagssted med uteservering, men mer et kveldssted....
[Les resten: StUten]
Fredag 26. august 2011 03:00 – 1037 ord.
Knapt noe er så spennende på ølreiser som en pubvandring, for det
bringer deg fra én verden til den neste. Til alle som tror at en pub
er en pub er en pub: En pub er et eget univers med sin egen kultur som
skapes av miksen mellom vertskapet, gjestene, utvalget, rommet, været,
tidsånden, akustikken osv.
Så da jeg like før sommeren besøkte Bergen, stod en pubvandring
høyt prioritert på lista. Hva besøkes av en omreisende øl-nerd? Først
og fremst mikrobryggerier. Bergen er ...
[Les resten: TreBergenspuber]
Onsdag 17. august 2011 02:59 – 1436 ord.
«Jeg vil, jeg vil, men får det ikke til.» Det får stå som dommen
over ikke bare den ambisiøst navngitte «Gastro pub og spiseri» på Torp
lufthavn, men også for så mange av dens pretensiøse
slektninger. Førsteinntrykket er tungt og mørkt pubinventar bestilt
fra England. Hvordan vet jeg så sikkert at det var engelsk inventar?
Tja, bøkene og effektene som lå tilfeldig limt og skrudd fast på
hyllene var alle engelske. Sportsbildene som skulle understøtte pubens
image som sport...
[Les resten: Jeg vil jeg vil]
Fredag 19. November 2010 04:00 – 952 ord.
Jeg fikk ikke blogget i går. Gravølet på Filter får ta skylda,
for i min naivitet trodde jeg at jeg skulle få tid til å blogge et
innlegg etter gravølet. Fnis. Men la meg heller nå fortelle om
festlighetene i går kveld.
Denne kvelden tok Filter frem de ølene som de hadde holdt sin hånd
over tidligere. Hver gang et øl gikk unna litt vel fort, så har de
plukket ut et par flasker som er dyttet inn som overraskelse eller
spesialøl for utvalgte gjester for en senere anledning...
[Les resten: Filter Gravoel2]
Lørdag 14. august 2010 03:30 – 641 ord.
Det kom ikke som noe sjokk, men det var likevel trist da Kafé
Filter i går tidfestet stengingen. Det var under ølklubbens møte med
gjennomgang av hele den norske mikrobryggeriverdenen. Filters siste
åpningsdag er symbolsk nok fredag 13. - om tre dager.
Under Beate og Roars ledelse har Kafé Filter vokst fra å være en
helt vanlig bydelspub til å bli et buzz-sted. Det var ikke slik det
var planlagt, for de startet ikke egentlig med en ølinteresse - den
har vokst til underveis. ...
[Les resten: Filter Gravoel]
Onsdag 11. august 2010 04:00 – 925 ord.
Idag kom det en trist melding på facebook fra Kafe Filter:
Etter mye om og men, har vi bestemt oss for å selge kafeen... Vi har
forsøk dette tidligere, i håp om at noen ville føre den videre med
kulturkonseptet. Frem til 15. august er kafeen åpen for salg til de
som måtte ønske ... Kafeen drives nå som Pub fra kl 1900 til 2400
man til fred. inntil videre tlf 40296229/45663017
Filter har i løpet av få år blitt en pub med godt utvalg, og god
stemning har de...
[Les resten: Filter Legges Ned]
Fredag 23. juli 2010 04:00 – 145 ord.
For et par uker siden var tre bryggerier på besøk i
Trondheim. Først kom Kinn bryggeri på en mandag, og dernest
Haandbryggeriet og BrewDog sammen på tirsdagen etter. Det var
tankevekkende å høre tre bryggerifilosofier så tett sammen, og jeg
gjorde meg noen tanker om hvordan disse bryggeriene er forskjellige,
og hvordan de representerer tre ulike trender i mikrobryggeriverdenen.
Kinn synes å være «Det perfeksjonistiske bryggeriet» - bryggeriet
med gode øltyper, hverken kje...
[Les resten: TreBryggerier]
Fredag 21. Mai 2010 23:17 – 608 ord.
Forrige helg hadde Kafe Filter et arrangement der de hadde leiet inn
en professjonell kokk som laget tapasretter med øl som en ingrediens i
mange av rettene. Det var et utsøkt måltid, og et annet høydepunkt var
at Dr. Bekken spilte.
Øl bør brukes i moderate mengder i mat, for det er lett at det kan
sette for sterk smak. Her som i så mange andre sammenhenger er
moderasjon det beste. Jeg har selv flere ganger brukt for mye øl i for
eksempel en saus, og ende opp med noe som er n...
[Les resten: matpaafilter]
Torsdag 21. januar 2010 21:18 – 264 ord.
De øvrige ølene jeg smakte på du Claw var ders Misfit Amber Ale,
som var en middels tørr, klar, dyp nøttebrun, fruktinngytende øl med
tydelig men ikke ekstrem bitterhet og humlearoma. Den var oppgitt til
5% og 23 IBU, og begge disse verdiene er litt i nedre sjikt for en
slik øl. 23 IBU er jo egentlig temmelig lite, og en amber - spesielt
en US amber - skal jo ikke være gnien med humla. At den hadde litt mer
mørk malt enn hva som er typisk var ikke en ulempe, og gav en fin dyp
smak...
[Les resten: duclaw2]
Søndag 08. November 2009 02:33 – 643 ord.
Neste mikrobryggeri ut var du Claw Brewing, som ligger i
middagsavstand fra konferansehotellet. Det er et stort, åpent og lyst
lokale, smakfullt innredet i praktisk og moderende stil i et relativt
nytt bygg. Her er det ikke plassert ut gamle relikvier og generiske
pubeffekter. Stilen er mer børstet stål enn brunt treverk.
Ølnavnene deres er gjennomgående holdt i en goth-ish stil, og det
samme gjelder fonter og øvrig design rundt ølet. Dette frontkolliderer
med restaurantstilen,...
[Les resten: duclaw1]
Torsdag 05. November 2009 14:27 – 991 ord.
Gårsdagens middag ble inntatt på brewpuben Brewer's Art, men det er
å overdrive å si at ølet og stedet var inntagende. Det ligger et
stykke mot nord i forhold til det historiske sentrum av Baltimore, ta
«handlegata» Charles' Street 4-5 kvartaler forbi Washingtonmonumentet
på Mount Vernon, oppkalt etter Washingtons plantasje, og du er der.
Puben ligger litt anonymt i en gammel leiegård, og layouten gir
tsjekkiske vibber, med flere rom i forvirrende stilarter liggende
innover i...
[Les resten: brewers art]
Onsdag 04. November 2009 14:09 – 1105 ord.
Her i Stiftsstaden finnes mange vannhull og gode vannhull, men ikke
alle av de mange er også gode, og da tenker jeg først og fremst på
tilstrekkelig bredde i utvalg når jeg tenker kvalitet.
Et for meg nytt sted er Kafe Filter, der ølklubben var
så heldige å ha foredrag med Kjetil Jikiun i forrige uke. Bakgrunnen
var at ølklubben ønsket å ha et møte om «ekstrem-øl» med Kjetil til
høsten. Men så viste det seg at han skulle til Trondheim i
allerede starten av juni for å ...
[Les resten: filter]
Lørdag 20. juni 2009 00:25 – 874 ord.
Trondhjem Mikrobryggeri avstedkommer sjelden de store ord. Ikke det at
det er noe galt med ølet, men det er litt kjedelig og forutsigbart. To
av de bryggerne jeg respekterer mest i Norge har - uavhengig av
hverandre - sagt det helt likt. «Det er ingen feil på dette ølet»,
etter en litt diplomatisk pause. Det er greitt, det er godt,
det er bedre enn det meste, det er verd å smake på .... men ... det er
også litt kjedelig. De har en pale, en IPA og en amber som tidvis
nesten kan forve...
[Les resten: tmb nygiv]
Tirsdag 16. juni 2009 20:12 – 387 ord.
Det var blitt ettermiddag siste dag, og vi hadde ennå ikke sett
Manneken Pis. La meg tilstå at jeg følte at jeg måtte se ham, alle
må jo se ham, turistene svermer i retning av ham. Det er sikkert noe
de tilsetter vannet i Brussel som får deg til å ville det.
Vi trasket ham i møte, og ble ikke postitivt overrasket: det var
akkurat så kommersielt som en turistfelle skal være. Men sidesynet
mitt fanget opp et skilt der det stod «Poechellenkelder», som var en
av kanskje-pubene...
[Les resten: brussel8]
Mandag 08. desember 2008 17:51 – 1266 ord.
Søndag formiddag ble det hovedsaklig tradisjonelle
turistaktiviteter, med innkjøp av souvenirer av mange slag.
Jeg hadde sett meg ut en pub som jeg hadde lyst til å besøke, den
lå like ved La Becasse, og liksom denne lå den i enden av en kort
bakgårdsgang inn fra gata. Dessverre, puben, L'image de Notre Dame var
stengt da vi kom dit, men tyve meter unna lå enda en av disse
bakgårdspubene: Au Bon Vieux Temps. Et noe slitent sted, stille og
rolig på en søndag formiddag. Musik...
[Les resten: brussel7]
Torsdag 06. November 2008 18:45 – 1132 ord.
På kvelden dro vi tilbake til Delirium Café. Det var tross alt det
beste stedet vi hadde funnet, og et sted verd flere besøk, selv om
byen er full av gode ølsteder. Det føltes som de hadde en uendelighet
av øl vi ikke hadde smakt. Vi hadde planlagt å dra dit tidlig på
dagen, men selv de beste planer kan slå feil, så vi ankom ikke før
lokalene så smått var begynt å fylles med kveldens kvote av støyende
berme.
En i selskapet hadde aldri drukket Kwak før, og var nysgjerri...
[Les resten: brussel6]
Søndag 02. November 2008 10:39 – 1739 ord.
Det er et snodig faktum at mange store byer har forholdmessig få
mikrobryggerier, for mikrobryggeriene synes å være forlagt på
underligste avkroker uten synderlig tanke på antall hoder og
mager.
Brussel er i så måte intet unntak og har bare én brewpub, men den
ligger til gjengjeld midt i turistløypa ved La Grande Place og heter
beskrivende nok «Les Brasseurs de la Grande Place». Det var vel
knappest noe spørsmål om vi skulle besøke den eller ei. Riktignok
hadde stedet f...
[Les resten: brussel5]
Torsdag 23. oktober 2008 16:32 – 1211 ord.
Fra Mort Subite dro vi videre til Delirium Café, som ligger inne i
det tetteste strøket av restauranter. Puben går over to etasjer, der
flaskebaren er nede i kjelleren, mens det oppe er en lang rekke
fatøl. Mange norske puber er for store til å være intime. Det samme
gjaldt også Delirium og ble bare understreket av at så mange andre
puber i Brussel hadde et betydelig mindre format. Det småfleipes ofte med
at byer i gamle dager hadde en pub pr 25 eller 50 innbyggere - og selv
om tal...
[Les resten: brussel3]
Onsdag 24. september 2008 16:10 – 2536 ord.
Fredag formiddag dro de fleste av oss på en hjemmebryggersjappe
nord i Belgia, mens Magni og Karianne skulle på et
sjokolademuseum. Kjønnsroller? Næ, kan'ke forstå hva du mener med
det!? I leiebil, veiledet av en GPS med den litt sarkastiske stemmen
til John Cleese, suste vi av gårde mot Beverlo og Brouwland. Sjappa
innfridde til overmål alle våre forventninger, men det er en annen
historie. På vei ut av butikken spurte Gustav om de kunne anbefale et
spisested i nærheten. Joda, de...
[Les resten: brussel2]
Lørdag 20. september 2008 23:53 – 1275 ord.
(Dette er starten på en serie med innlegg om en tur jeg deltok
på til Brussel, sammen med Magni og andre i januar i år. De øvrige
delene kommer fortløpende fremover.)
«Ut på tur, aldri sur» heter det, og vi skulle på øl-lang-helgetur til
Brussel. Men det med surheten var vel en sannhet med modifikasjoner,
for Brussel er smørøyet for bryggingen av lambic som er ... vel i alle
fall syrlig. «Vi» var i denne sammenheng syv ølinteresserte,
dels hjemmebryggere, de fleste med ...
[Les resten: brussel1]
Fredag 19. september 2008 21:28 – 1427 ord.