Moderne eller historiske ølstiler sett i et historisk lyd, spesielt bakgrunnen for at de oppstod og utviklingen som de har hatt siden.
En av Norges mindre kjente øltyper er Påskebrygg. Det er mulig du ikke har hørt om
det som en øltype, og det er ikke så rart, for det er også den øltypen som har skiftet
navn flest ganger. Men det startet som Påskebrygg, en idé født av Bryggeriforeningen og
reklamefolk på 1930-tallet, og som mer eller mindre forsvant med krigen.
Bakgrunnen for Påskebrygg er noe uklar. Ølet dukket nærmest opp fra intet våren 1934.
Når vi ser på hvem og hvordan det annonseres, s...
[Les resten: Påskebrygget som ble til vårøl]
Onsdag 27. mars 2024 21:47 – 2927 ord.
Folk gikk ikke noe mindre fra konseptene over kongelige kjendiser på midten av
1800-tallet enn i dag. Det var nesten tvert om: kongelige var superstjerner og
trendsettere – og denne trendsetting ble også raskt politikk. Og ut i dette uføret
havnet hardangerølet og kronprinsen i 1856 i en ørliten scene som først ble kjent flere
år senere, men som forteller oss endel om hardangerølets status i Bergen.
Men aller først litt bakgrunn. Sommeren 1856 reiste den svensk-norske...
[Les resten: Hardangerøl et øl for prinser]
Tirsdag 09. august 2022 00:10 – 2096 ord.
La oss se på hvordan en rekke kjøpmenn i Christiania samtidig begynte å selge
hardangerøl bare noen måneder etter den famøse norrøn-festen på Studentersamfundet.
Og det var ikke tvilsomme høkere i bakgårdene i Pilestredet, men de bedre kjøpmennene,
og de plasserte hardangerølet på hylla mellom kolonialvarer som te, engelske kjeks,
sjokolade, hollandske oster, mjød og kaffe. Og så forteller jeg historien om Waleska
Ellefsen.
(I første
del så vi på de aller f...
[Les resten: Hardangerøl bonanza i Oslo]
Onsdag 03. august 2022 23:29 – 3974 ord.
Hardangerølet har en spennende historie, også i moderne tid. Det var egentlig Lars
Marius Garshol som trigget meg på dette. Han postet et innlegg der han med bakgrunn i
avisartikler skrev at hardangerølet var sterkt. Det fikk meg til å fundere på om det
faktisk var sterkt, og hvor sterkt, og hvordan det eventuelt har endret seg over årene.
Så la oss dykke litt ned i temaet og ta den lange og kronglete omveien frem mot å kunne
si noe om dette ølet og styrken på det. Det blir ...
[Les resten: Hardangerøl første presseoppslag]
Torsdag 28. juli 2022 15:14 – 2144 ord.
Det er lett å finne navnene på øltypene på 1800-tallet som
bayerøl, wienerøl, pilsnerøl, bokkøl, münchnerøl, sødtøl, tyndtøl og
potøl, men det er vanskeligere å finne ut hva disse ølene smakte og
hva som inngikk i dem. Heldigvis har vi noen interessante kilder som
kan fylle inn noen av disse dataene.
Én slik kilde er skriftet til professor Peter Waage: «Ebullioskopet
og dets anvendelse ved beskatning af øl efter dets alkoholgehalt»,
trykket i Kristiania i 1884, m...
[Les resten: Oeltyper1882]
Søndag 15. November 2020 19:36 – 2062 ord.
Da jeg nevnte Bjarte Solheims hovedoppgave om E. C. Dahls
Bryggeri – «Mit Øl gjør overalt Lykke» – så
kom jeg i en høyst interessant diskusjon med ham etterpå. Der nevnte
han i forbifarten at Dahls på 1800-tallet hadde brygget Pragerøl – dvs
øl à la Praha. Siden har jeg ikke fått det ølet ut av hodet.
Jeg spurte ham hva slags ølet det var, og han mente det var øl à la
ølet på den berømte U Fleků, den ølhall-lignende brewpuben i Praha med
den karakteri...
[Les resten: Pragerol]
Torsdag 04. juli 2019 00:27 – 878 ord.
Eksportølet ble tenkt ut i 1948, som en alternativ og mindre
alkoholsterk vei fremover etter at bokkølet ble stoppet i 1947. Det
ble brygget vinteren 1948-49 – men ville det overleve?
Vi har tidligere
sett at bryggeriene – med Bryggeriforeningen som talerør –
argumenterte med kornimport for brygging av øl som kunne eksporteres
og som ville skaffe landet valuta. Dette ble brekkstangen som åpnet
opp for at man igjen begynte med brygging av sterkøl. Men hvordan gikk...
[Les resten: eksportoel1949]
Søndag 17. juli 2016 00:34 – 2282 ord.
Det norske eksportølet er ølet de fleste dagens ølnerder har hørt
om men aldri smakt. Rent bortsett fra at det faktisk var godt, så
ligger det også mange interessante historier bak eksportølet. Aller
først skal vi se på dets opphav.
En tilsnikelse! – det var hva avholdsbevegelsen mente om det norske
eksportølet, og skal jeg være ærlig, så hadde de mye rett i det. Med
urealistisk optimisme og enkelte hvite løgner så eksportølet dagens
lys.
Annonse og...
[Les resten: eksportoel eksport]
Søndag 10. juli 2016 23:34 – 1476 ord.
Egentlig burde jeg ha skrevet historien om påskeølet for minst
én uke siden. Men her er noen merknader og notater om påskeøl – og
ikke minst noen pekere, og min teori om påskeølets opphav i Norge.
Et godt utgangspunkt er Erik Dahls
artikkel om Påskeølets historie på Ølportalen. Les den, den har
mange interessante momenter og er en relativt god sammenfatning.
Hoppet mellom 30-tallet og vår-/påskeølet på 1990-tallet fylles med
lys eksport som jeg fortalte o...
[Les resten: Mer om Paaskeoel]
Torsdag 31. mars 2016 21:33 – 1391 ord.
Jeg har tidligere nevnt at dagens ingefærøl er temmelig forskjellig
fra det som ble solgt som ingefærøl på slutten av 1800-tallet. Og så
snublet jeg over en avisannonse som til fulle dokumenterte at man
brygget ingefær i engelsk stil etter gammel oppskrift, samtidig med at
man også laget dagens brune ingefærøl – eller -brus.
Annonsen er for E. C. Dahls i 1914. Det vil si, det er deres
landhandler og bryggeriagent Ole Mariussen i Hemnesberget som
annonserer for ølene ha...
[Les resten: ToIngefaeroel]
Mandag 25. januar 2016 22:03 – 602 ord.
I enkelte tekster står det at dagens juleøl stammer fra etter
krigen. Likevel er det godt dokumentert at man også brygget juleøl før
krigen. Men var dette det samme juleølet? Overlevde mellomkrigstidens
juleøl krigen?
Det ble brygget juleøl ved norske bryggerier til julen 1939. Etter
krigen kom til Norge ble ressurssituasjonen en helt annen. Ølene ble
brygget «lettere» og de sterke og fyldige ølene ble kuttet ut. Etter
freden i 1945 var det stor forståelse for at man tr...
[Les resten: JJ08 OverlevdeKrigen]
Tirsdag 08. desember 2015 00:09 – 2768 ord.
Med en halv zillion nye småbryggerier på verdensbasis er det
naturlig at man forsøker å differensiere seg i markedet, blant annet
med ekstreme eller spesielle øl. Dermed letes det også med lykt og
lupe i ølhistorien etter gamle øltyper å ta opp igjen. Kentucky Common
Beer er nettopp en av øltypene som på gravrøversk vis er spadd opp fra
kirkegården og dyttet tilbake i inn bryggeriet.
Kentucky Common Beer er en øltype som oppstod i Kentucky, rundt
Louisville, i 1850-år...
[Les resten: KentucyCommon]
Søndag 09. august 2015 23:58 – 1187 ord.
Blant alle de øltypene du ikke har stiftet bekjentskap med, finner vi
trolig aajt, eller meestreechs aajt. Det er en spesialitet i området rundt
Maastricht helt sydøst i Nederland.
Navnet aajt er interessant. Denne delen av Nederland ligger kloss
opp til Tyskland og byen Aachen. Navnet er trolig en lokal variant av
det tyske øltypenavnet altbier. I litt mindre dialektpreget språk går
den undertiden som en Maastricht Oud. Likevel er det langt fra en
belgisk oud bruin og enda l...
[Les resten: MeestreechsAajt]
Mandag 16. mars 2015 23:32 – 699 ord.
«Og hva slags øltype er dette, da?»
Spørsmålet kommer titt og ofte, enten du byr på ditt eget
hjemmebrygg eller bare sitter og overhører samtaler ved en eller annen
bardisk. Men er ikke det viktigste at ølet er godt, ikke hvilken øltype det
tilhører? Og er ikke denne monomanien rundt øltyper bare en avsporing av
ekte ølinteresse, fôret av et litt for stort behov for å kategorisere
og båssette allting?
Både ja og nei. Du kan vurdere et øl to minst to måter: typ...
[Les resten: HvaErEnOltype]
Torsdag 12. desember 2013 19:19 – 1084 ord.
Jeg oppdaget her forleden at OL hadde startet, og la meg ile til med å
erklære denne bloggen for OL-fri sone. Det vil si, etter dette
innlegget, som jeg tematisk skal vri i retning av noe om øl.
I utgangspunktet synes jeg OL er nokså uinteressant, og med det som
utgangspunkt plager det meg i grunnen lite utover at det nærmest
blokkerer alle andre nyheter og mediefokus de ukene det står på. Verre
er det hvordan de synes å ha forvrengt mottoet til noe à la «en
pengefokusert sj...
[Les resten: OL fri sone]
Tirsdag 31. juli 2012 17:00 – 800 ord.
På maltølseminaret på Hegra i mai var det en diskusjon som ble litt
for mye digresjon til at den kunne tas i sin helhet der og da. Men jeg
lovet Terje Løkås ifra Meium sjokoladefabrikk og tygge litt på det i
etterkant. Spørsmålet var hvor røykølet hadde sitt opphav.
En hyppig - men likevel feil - påstand er at en gang i tiden var
alt øl røykøl. På samme måte er det også en utbredt misforståelse at
alt øl var mørkt og uklart. Rett nok var det sikkert vanligere med
m...
[Les resten: Roeykoel 1]
Mandag 07. November 2011 03:00 – 877 ord.
Det korte svaret er «egentlig ikke». Det lange svaret følger under.
Porter er et ølnavn som synes å oppstå på første halvdel av
1700-tallet i London, og den eksakte forhistorien er myteomspunnet og
trolig tapt i historiens tåke. Trolig er det en modifisering eller
videreføring av en slags brown ale som på ett eller annet tidspunkt
har fått navnet porter, og som derifra har mutert videre til de porterne
vi idag kjenner.
Uansett opphav, porter ble en meget populær øl...
[Les resten: Er Porteren Irsk]
Tirsdag 22. februar 2011 04:00 – 1127 ord.
Porterens opphav er innhyllet i myter og annen historisk tåke. Og i
mangel av at noen snubler over en god, historisk, skreven kilde, er
det mulig man aldri vil bringe full klarhet i saken. Dette gjelder
også navnet «porter». Her finnes det flere teorier, og la oss se
nærmere på dem. Såvidt jeg vet bare to troverdige og samtidige
kilder. De er:
Obediah Poundage som skriver 4. nov 1760:
The labouring people, porters etc. experienced its wholesomeness
and utility, they assumed to ...
[Les resten: Navnet Porter]
Lørdag 06. November 2010 04:00 – 817 ord.
Vørterølet er et ofte oversett øl - ja, mange vil hevde at det ikke
egentlig er et øl, men kanskje jeg kan gå nærmere inn på det ved en
annen anledning. Det lille som er fortalt om denne drikkens
opprinnelse er stort sett det som står å lese i Schous 100-års
jubileumsbok. Jeg kan ikke forstå annet enn at det har vært hyppig
kopiert, for jeg finner lite informasjon som ikke står der. La meg
derfor her gripe fatt i litt informasjon som kommer fra andre kilder
og forsøke å tilf...
[Les resten: Vorterol Patent]
Tirsdag 31. august 2010 04:00 – 819 ord.
Da jeg i går skrev om HMS Menestheus glemte jeg rent
å skrive noen ord om øltypen de serverte der - mild - som virkelig er
en øltype med en sær og til dels forvirrende, berg-og-dalbane-aktig
historie. En god kilde til info om mild er Ronald
Pattinsons bok «Mild!», som i praksis er sammensatt av hans
blogentries.
Opprinnelig var mild en slags modifikator som ble hektet på en
annen øltype, og det betød at ølet var ungt og ulagret og generelt
ment å skulle drikkes ferskt. Beg...
[Les resten: Mild]
Lørdag 14. august 2010 04:00 – 879 ord.
Ja, østers og stout går bra sammen - som hånd i hanske. Men noen
har tatt skrittet helt ut, og bruker østers i bryggingen av
stout. Hvor autentisk er egentlig det?
Michael Jackson har
skrevet om Oyster Stout, og i henhold til ham var østers i stout
noe man startet med i mellomkrigstiden. Han forteller videre at
enkelte Oyster Stouts ikke engang har østers i seg, men kun er
navngitt som en indikasjon til hva den står til.
Men kombinsjonen av østers og stout - eller rette...
[Les resten: Oyster Stout]
Mandag 09. august 2010 04:00 – 435 ord.
Jeg fant en referanse dypt begravet i 100-års jubileumsboka til
Schous bryggeri, til at de i 1910 hadde forsøkt å starte brygging av noe
de kalte jernøl. Dette var etter et tysk patent som kombinerte øl med
jerntilskudd og var rettet mot anemiske og svake personer.
Ifølge jubileumsboka strandet det hele på apotekerlovgivingen, som
vissnok krevde at alt som minner om kosttilskudd og medisiner må
distribueres gjennom apotekene - og til apotekenes prissetting. Dette
var før alko...
[Les resten: Eisenbier]
Torsdag 05. august 2010 03:30 – 570 ord.
I kveld hadde vi IT-driftsøl på Trondhjem mikrobryggeri, og etter et
par øl fikk jeg lyst til å ha det litt moro med bartenderen, så jeg
bestilte en "black-and-tan". Svaret jeg fikk var et kort "javisst",
før han fant en skje han bøyde til og skjenket meg en utmerket og
typegrei sådan øl. Jeg tviler på at det er er så mange puber i Norge
der en bestilling på en black-and-tan ikke blir møtt med noe midt
imellom hevede øyenbryn og et spørrende blikk.
Det er en gammel t...
[Les resten: black and tan]
Torsdag 30. November 2006 00:09 – 317 ord.