Ulike ingredienser i bryggingen, fra et bryggeteknisk perspektiv.
At humle og hamp er nært beslektet er en hyppig gjentatt
funfact, men uten at man dermed skulle trenge å bytte om på de to.
Bryggeriene begynner imidlertid å interessere seg for tilsetninger
utover humle, og de har begynt å snuse på cannabis. Det er neppe bare
på grunn av smaken, for etterhvert som legalisering av cannabis blir
mer realistisk, har storbryggerienes interesse antatt bokstavelig talt
hysteriske dimensjoner.
Det har fantes cannabis-øl eller hamp-øl lenge, men d...
[Les resten: WeedBreweries]
Onsdag 29. august 2018 22:33 – 1049 ord.
Jeg har tidligere skrevet om artikkelen
til Gallone B, et al. fra forskningsgruppa til Kevin Verstrepen
ved KU Leuven, og jeg lovet å ikke slippe temaet. Dateringen av en
felles stammor for de ulike gjærstammene er egentlig ikke noe sentralt
moment i artikkelen til Verstrepen. Men det har fått endel
fokus. Artikkelen fokuserer mer på de innbyrdes slektskapene, ikke
dateringen. Det er kanskje utslag for noe tabloid at dateringen –
siden den er såpass konkret – får så mye fokus.
...
[Les resten: CellVerstrepen2]
Torsdag 28. september 2017 16:48 – 889 ord.
En artikkel i tidsskriftet Cell har sett på slektskapet mellom
157 ulike gjærstammer som de har gensekvensiert, hvorav mange er
vanlig ølgjær. Dessuten har de tatt med resultater fra andres
gensekvensiering, som bringer antallet gjærstammer opp til 182. Målet
har vært å finne slektskap og avstand mellom gjærstammer. Resultatet
har noen mildest talt overraskende elementer.
Artikkelen er Gallone B, et al. (2016) Domestication and
Divergence of Saccharomyces cerevisiae ...
[Les resten: CellVerstrepen1]
Søndag 07. Mai 2017 19:50 – 1905 ord.
Noe av det mest spesielle med kveik er den høye
gjæringstemperaturen, gjerne opp mot 40°C. De «vanlige»
tommelfingerreglene sier at 20°C er normalt, 25°C er for høyt, 30°C er
«altfor høyt», og 40°C må være en forveksling med Fahrenheit eller en
annen feilskriving. Hvorfor gjærer kveiken så høyt?
Olav Vidvei kom med et interessant innspill etter foredraget om
kveik. Det satte meg på en tankerekke jeg ikke vet om er korrekt, men
som virker som en inte...
[Les resten: HighTemp]
Lørdag 17. desember 2016 13:15 – 665 ord.
I kveld – tirsdag
29. november kl 19:00 på Dokkhuset – holder jeg foredrag om
tradisjonsgjær og kveik sammen med professor Per Bruheim fra Institutt
for bioteknologi. Det blir en blanding av ølhistorie og mikrobiologi
rundt kveiken. Det er i regi av NTNU Kveld og det kan kan
kanskje være interessant for en og annen av leserne.
Her er annonseringen … jeg tenkte at en og annen i området kanskje
ville være interessert i arrangementet.
TEMA: Ølets historie - er gjær No...
[Les resten: kveikforedrag]
Tirsdag 29. November 2016 07:37 – 174 ord.
Har du kjøpt humlerøtter (eller -rhizomer) på nettet og tror du kan
dyrke Cascade eller noe lignende i hagen? Nja, det er ikke fullt så
enkelt. Når man dykker i gamle tekster om humledyrking i Norge (se
her,
her og
her), så er
det endel kompliserende faktorer. Kanskje er en gammel norsk
gårdshumle mer egnet, og kanskje er den enda mer spennende?
Humla er egentlig en litt marginal plante i Norge. Det er ikke så
mye at den er ømtålelig for frost, men sommeren er mangesteds f...
[Les resten: Humledyrking]
Tirsdag 21. juni 2016 19:23 – 862 ord.
Det var en temmelig spesiell følelse å være med å pakke opp en kveik
som var 36 år gammel. Den var pakket sammen etter juleølbryggingen,
lagt bort og blitt liggende, inntil den ble åpnet på et laboratorium
på Biokjemi ved NTNU.
Bakgrunnen var en arbeidskollega som selv er hjemmebrygger, Thomas
Misje — og ja, jeg har smakt ølet hans, og det var godt! Han fortalte
at sin bestefar brygget med egen kveik, og at det lå igjen en pakke i
kjelleren. Jeg foreslo at han kunne la ...
[Les resten: Kveikutpakking]
Lørdag 19. mars 2016 15:36 – 963 ord.
Når jeg ikke gleder meg over en god flaske med øl, irriterer jeg
meg tidvis over kullsyrenivået i den. Mikrobryggerialderen har sine
særegenheter, og én av dem er en forkjærlighet for høyt
kullsyrenivå.
Mye skum og lite øl Kilde: torange.biz, CC BY 4.0
Hva er det egentlig med kullsyra?
Alt øl skal visst være så fizzy. Jeg oppbevarer ølet i uisolert
kjeller, jeg bærer det forsiktig opp, jeg lar det stå i kjøleskapet,
jeg heller forsiktig i rene glass, tidvis setter j...
[Les resten: Fizziness]
Lørdag 12. mars 2016 23:16 – 1039 ord.
– Bittert! sier vi ofte. Bitterhet er en smak, men allikevel
noe mer enn bare kjemi og smaksløker. Ordet har så mange overførte
betydninger, akkurat som «søtt» og som «surt». Bittert er verst rent
figurativt, for det er varig og vondt, der surt bare er irriterende og
forbigående, og søtt er ren fryd og gammen.
Rent smaksmessig oppsøker ølentusiaster bitterhet og skatter den
over alt annet. Føler de det surt eller bittert at et øl i praksis
ikke kan få mer enn rundt 10...
[Les resten: Malurt]
Søndag 01. februar 2015 00:59 – 1876 ord.
En av de interessante øl-relaterte tingene som man må kunne bruke
genteknologi til, er å finne slektskapsforholdene mellom de ulike
variantene av gjær. Det er velkjent at ølgjær kommer i et utall
varianter, som nok har temmelig få opprinnelige kilder. Bryggere har
til alle tider lånt og stjålet (og etterhvert kjøpt) gjær fra
hverandre. Genteknologien burde kunne si noe om slektskapsforholdet.
I hvert fall White
labs har et slikt prosjekt på gang. Det kan si noe om h...
[Les resten: DNA gjaer]
Torsdag 08. januar 2015 03:30 – 612 ord.
Jeg skrev for en tid tilbake om den danske
humlehagen på Gml. Estrup ved Auning i Djursland, der de har
sikringskopier av endel gamle danske humler. Bildet viste hagen og
litt hvordan humla var bundet opp, men jeg tok noen bilder av den litt
spesielle oppbindingsmetoden, og tenkte at noen ville ha glede av å se
nærmere på den … og kanskje la seg bli inspirert.
Innretningen for oppheng av humle
Foto: anchr
Hver humleplante var plantet i en stor bakk, gjennom hvilket...
[Les resten: DanskHumleOppheng]
Søndag 04. januar 2015 03:30 – 481 ord.
Hva skal du brygge til høsten? Ja, seriøst, for planleggingen
starter nå, i hvert fall dersom du ønsker å dyrke råvarene selv.
Dersom du har tilgang til en hageflekk og du ønsker et spennende og
interessant bryggeprosjekt, tenk over om du selv kan dyrke urter som
du kan ha i ølet. Noen vekster trenger flere år før de gir avling,
mens andre kan sås nå til våren og vil gi brukbar avling allerede i
høst. Det koker bare ned til planlegging, igangsetting, vedlikehold og
en g...
[Les resten: Hoestbryggematerialer]
Tirsdag 23. desember 2014 03:30 – 540 ord.
Det begynte med en referanse i '71-utgaven av Bryggeriforeningens
«Vår gyldne drikk»/«Ølet vårt» – riktignok en flåsete referanse, men
en jeg ikke fikk ut av hodet mitt før jeg fikk sjekket det opp. På
side 26 forteller de at bryggeprosessen filtrerer bort blant annet
strontium 90, og siterer Industrivernnytt nr 1 fra 1962 der det sies:
Selv om råvarene således har vært utsatt for
stråling, vil det ferdige produkt – ølet – være på det nærmeste
befridd for de ...
[Les resten: Strontium90 og Oel]
Onsdag 11. juni 2014 23:48 – 777 ord.
En gang i tiden var det så enkelt. Øl ble krydret med humle, og
humla importerte vi fra Tyskland og omegn. Nå er det blitt komplisert,
ikke bare griper man bakover i historien til tidligere tiders
ølkrydder, men man forgriper seg også på kjøkkenets krydderhyller i
håp om å skape den ultimate smaksopplevelsen i et krydderøl.
Men krydder har vært og er fremdeles vanskelig. La meg illustrere
noen av utfordringene rundt krydder gjennom eksempler og anekdoter.
Austmann...
[Les resten: Krydder Utfordringer]
Lørdag 11. januar 2014 21:45 – 666 ord.
Jeg har etterhvert gjort meg noen refleksjoner rundt tilsetninger i øl
– først og fremst gamle og litt sære tilsetninger på historiske
øl. Jeg tror de litt ofte blir oppfattet som rene smakstilsetninger
eller i beste fall tilsetninger av sukker – mens andre effekter
overses.
La oss ta den hyppigste tilsetningen til øl: humle. Hva bidrar den
med? Bitterhet og aroma. Og så en infeksjonshemmende effekt. Og så
virker den klarende på ølet, og dessuten kan gi det litt farge....
[Les resten: Tilsetninger]
Onsdag 01. januar 2014 04:00 – 427 ord.
De siste dagene har avisens spalter for bizarre nyheter vært
hjemsøkt av muligheten for at morgenkaffen kan bukke under for
klimaendringene. Som vanlig er det mye misforståelser, men allikevel
med en kjerne av sannhet, med implikasjoner for øl og vin.
Poenget er egentlig at kaffe er en høylandsplante fra Etiopia og
deromkring. Klimaendringene endrer habitatet, og dersom man
ekstrapolerer er det fare for at ville kaffeplanter kan være utryddet
– eller var det kraftig redusert? ...
[Les resten: Kaffe Vin]
Søndag 11. November 2012 20:55 – 581 ord.
Skal du ha dårlig samvittighet for at du slipper ut CO2
når du drikker øl? La oss regne kvantitativt på det, men først kan vi
ta en enkel kvalitativ analyse.
CO2 er i ølet i all hovedsak fordi denne gassen ble
fanget i ølet under gjæringen. Også vinlegging slipper ut
CO2, men bare for champagne blir særlig merkbare mengder av
den fanget i flaska. Om du skal ha dårlig samvittighet i så måte,
burde det heller være for at du ikke spiser druene, bygg-kornet eller
potetene i ...
[Les resten: CO2]
Mandag 27. august 2012 07:00 – 969 ord.
(Dette er andre innlegg i en serie på tre. Her finner du første
innlegg.)
De vanligste treslagene som brukes i Europa til røyking av øl synes
å være or, bjørk og bøk. Bøk vokser knappest i Norge i naturlig
tilstand, så det treslaget er mer brukt i Tyskland og Danmark - to
land som har tradisjonsrike røykøl.
I Tyskland er røykølene fra Bamberg mest kjent. Nettopp i Bamberg
holder maltprodusenten Weyermann til, og enten de har overlevdt på
lokale bryggeriers spesial...
[Les resten: Roeykoel 2]
Tirsdag 08. November 2011 03:00 – 879 ord.
Den siste tiden har jeg blitt mer og mer innforstått med at jeg må
begynne å hjemmemalte. Flere momenter har konspriert og konvergert inn
mot behovet for å malte selv. Røyk er på vei inn, og man får ikke det inn
uten malte - vel man kan attpåklatte ved å røyke ferdig malt, men
skikkelig røykmalt bør tørkes med røykluft. Dernest var det
maltølseminaret på Hegra i forrige uke som gav mersmak, og nå er jeg
hanket inn til å lage øl til bryllupet til en svoger - og hva er mer
...
[Les resten: Hjemmemalting]
Lørdag 14. Mai 2011 04:00 – 415 ord.
I forrige uke var jeg på et seminar om maltøl på Hegra i
Stjørdal. Det var prosjektet Søke gammelt, skape nytt som arrangerte
det. Dette prosjektet skal forøvrig snart avsluttes, så dette var vel
en av de siste samlingene. Tema for dagen var først et besøk hos Morten
Granås som var den første som fikk salgsbevilling for stjørdalsk
maltøl, og deretter var det foredrag ved Roger Løe, tidligere brygger
på Trondhjem mikrobryggeri, nå ansatt hos E.C. Dahls, og nyutdannet
bryggmes...
[Les resten: Maltolseminar]
Mandag 09. Mai 2011 04:00 – 1891 ord.
Ok, så dere har sikkert allerede sett det, men en nederlender har
startet med et spesialøl for hunder. Det er uten alkohol. Se denne artikkelen i NRK. Ja, det
måtte vel komme.
Ølet som det er snakk om heter «Kwispelbier», og ble utviklet av
eieren av en lokal dyrebutikk. Han fikk det produsert (det er vel
kanskje ikke rett å si at det ble brygget?) ved et lokalt
bryggeri. Ordet betyr noe slikt som «logre-øl» eller «logrende øl» på
nederlandsk.
Nettstedet next-b...
[Les resten: hundeoel]
Onsdag 24. januar 2007 01:40 – 398 ord.